• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Groep 8C De Fonkeling Kampioen Bèrgs, afsluiting zogenoemde ‘toaltegels’ leggen!

De spanning was van de gezichten te lezen toen de leerlingen van de groepen 8A, 8B en 8C van basisschool De Fonkeling ‘de arena’ betraden om te bepalen wie zich Kampioen Bèrgs mocht noemen. Het werd een zinderende finale waarin de verschillen erg klein waren, maar volgens de cursusmakers Dick en Riny Boeijen net genoeg om groep 8C van juf Amber tot winnaar uit te roepen.

De finale was het sluitstuk van de acht weken durende cursus Bèrgs in de Klas! In de lessen waren de leerlingen wekelijks met behulp van een quiz, filmpjes, liedjes en gedichten wegwijs gemaakt in de moedertaal van hun (groot)ouders; ’t Bèrgs. Ze kregen ook nog de opdracht om een dialectspreker uit hun directe omgeving te interviewen. Vrijdag 15 december werd de opgedane kennis getest in de grote finale. Dick Boeijen presenteerde het spektakel en Riny Boeijen moest als ‘dialectprofessor’ het eindoordeel vellen. Vooraf beloofde hij ‘nie op de striepkes èn huudjes te lette èn ok nie of alle woorde goewd uitgesproke zun worre’.

De finale begon met de keuze van ’t schônste Bèrgse woord. Dat onderdeel werd gewonnen door groep 8C met ‘tuujtmuleke’.Daarna kregen twee afgevaardigden van elke groep vijf vragen voorgelegd in een quiz. Die werd glansrijk gewonnen door groep 8B. Ook de juffen konden aan de bak. Ze moesten Dick en Riny ervan overtuigen dat hun klas de titel verdiende. De juf van groep 8A deed dat het beste, want haar pleidooi was ‘hôst ôlling in ’t Bèrgs’.

De beslissing zou dus in het laatste onderdeel vallen; ’n stukske in ’t Bèrgs. Groep 8C had gekozen voor ’t Bèrgs lied en voor het gedicht Toal. Beide werden met zoveel enthousiasme gebracht dat Dick en Riny groep 8C tot Kampioen Bèrgs kroonden en de bijbehorende beker naar een stralende juf Amber ging. Dinsdag werd het project voor dit schooljaar afgesloten met het leggen van twee zogenoemde ‘toaltegels’ op het schoolplein door twee leerlingen van groep 8C. De toaltegels zijn bedrukt met twee typisch Bèrgse uitdrukkingen: ‘nie nètse’ en ‘ik zuujk ’t nie’.

Het enthousiasme van de leerlingen en van de juffen over de cursus was zo groot dat ook volgend schooljaar de groepen 8 van De Fonkeling opnieuw Bèrgs in hun vakkenpakket hebben.

Foto's door juf Amber Koopmans

IMG 4549
IMG 4555