Naambordje 'het zeepkanneke' is geplaatst bij Bergse rotonde, waar komt de naam vandaan?
Heb jij het al gezien of misschien is het je nog niet opgevallen? Op de Berghemse rotonde zijn naambordjes 'Het zeepkanneke' geplaatst. Maar waar komt de naam eigenlijk vandaan? In het 'Berghems straatnamen-abc' staat vermeld dat de naam 'Zeepkanneke' al vanaf 1992 bestond. Hier staan enkele feiten genoemd.
Straatnaam tot 1992
Voor de aanleg van de rotonde was dit een kruispunt van vier straten, te weten Osseweg, Julianastraat, Kerkstraat en Zevenbergseweg.
Naam vanaf 1992
Bij besluit van de gemeenteraad van Berghem kreeg de aangelegde rotonde op de kruising van de straten Osseweg, Julianastraat, Kerkstraat en Zevenbergseweg de naam Zeepkanneke.
De Wegenlegger anno 1870-1873 nr. 37 geeft aan:
'De Heieindsche Straat of Nistelrooische Baan van het Noorden naar Zuiden begint aan den klinkerweg bij het Zeepkenneke en eindigende aan de grenzen van Oss bij de Zeelandsche baan'.
De stamboom van de familie Den Brok vermeldt:
'Gerarda Johanna den Brok, geboren te Berghem 1 of 11 november 1897, overleden te Berghem 18 januari 1974, getrouwd te Berghem 18 augustus 1920 met Gerardus Martens (Grad de Smid), geboren te Berghem 17 mei 1895, zoon van Hendrikus Martens en Maria Anna van Uden. Grad de Smid had een smederij en een café. Op het dak van zijn huis stond een zeepkan als schoorsteen'.
Maar de laatste regel klopt niet. Er stond geen zeepkan als schoorsteen, waar de naam 'het zeepkanneke' vandaan komt.
Uit betrouwbare bron hoorde Mooi Berghem het volgende. 'Grad de Smid heeft altijd op de hoek Julianastraat/Osseweg gewoond. De smederij stond achter cafe 't Smidje en cafe de Witte (nu chinees Golden Rose).
Toen Grad het cafe bouwde, heeft hij de oude woning later gesloopt. De smederij stond er al en heeft nooit een zeepkan als schoorsteen gehad. Op de plaats van de rotonde stond vroeger een huis van waaruit losse zeep verkocht werd. Die kon je in een kan komen ophalen. Daar komt de naam 'het zeepkanneke' vandaan'.
'Het rondje van tontje'
De Bergse rotonde werd ook 'Het rondje van Tontje' genoemd. Vaste stamgasten van cafe 't Smidje zagen dat de rotonde werd aangelegd. Welke naam zou het krijgen? Toen zeiden ze tegen elkaar, dat wordt 'Het rondje van Tontje'. Toon(tje) van Bakel was de uitbater van cafe 't Smidje. Maar niet heus. De naam werd in 1992 onthuld als 'het Zeepkanneke'.
Daar waren de stamgasten het niet mee eens. In juli 1993 werd de naam van de rotonde 'het zeepkannetje' veranderd in 'Rondje van Tontje'. De 'onthulling', een sticker, werd verricht door Toontje van Bakel. Deze actie werd georganiseerd door de stamgasten.
Foto ca. 1972 van Berchs-heem: Uitzicht op de Osseweg met op de voorgrond een klein stukje Julianastraat met links de Café Martens (Smidje, nu appartementencomplex), Café Boeijen (de Witte, nu chinees Golden Rose) en winkel Henk van der Velden (Vivo, nu Silly's).
Foto vergroot zie je op Beeldbank-Berghem-rotonde