• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

"Bos(s) van Berghem"

Het gemeentebestuur van Oss heeft recent een plan openbaar gemaakt voor het aanbrengen van maar liefst 80 ha bos in de noordelijke geledingszone tussen Oss en Berghem, beter bekend als de Spaanderstraatsche Akkers. Hiermee wordt verder en noodzakelijk invulling gegeven aan dit mooie groene gebied en het plan past in de eerdere gedachtegang hierover bij de dorpsraad van Berghem. Voor de verwezenlijking van dit en verdere bebossingsplannen in

geheel Oss is vanuit het bedrijfsleven de stichting "Bos van Oss" opgericht, op zich een goed initiatief.

Het plan voor de Spaanderstraatsche Akkers is op 25 januari j.l. besproken tijdens een dorpsraad bijeenkomst in het dorpshuis, waarbij ook de stichting "Bos van Oss" ruim vertegenwoordigd was.

Bericht werd dat het plan eerder door wethouder Dolf Warris in besloten kring besproken was met omwonenden van het gebied rondom de Spaanderstraatsche Akkers, en daar toen positief ontvangen was.

Het plan werd bij de presentatie in de dorpsraadsbijeenkomst door de aanwezigen ook omarmd, al bleek verder dat in het ontwerp onvoldoende rekening gehouden is met de inpassing van het kunstwerk (contouren van Berghem in 8m hoog staal) waaraan Beeldend Berghem al jarenlang koortsachtig werkt en wat volgens hun vertegenwoordigers gereed is voor uitvoering, chapeau hiervoor!

Pijnlijk was wel dat de essentie van dit kunstwerk n.l. 'blijvend zicht op de kerk van Berghem door de beeldcontouren van Berghem' bij de ontwerpers niet echt in beeld was, dus voor hen is er werk aan de winkel.

Op het einde van de informatieavond kwam de stichting "Bos voor Oss" met de opmerking dat er misschien een andere naam moet komen voor de 80 ha bos op de Spaanderstraatsche Akkers.

Dat viel niet goed bij de Berghemse aanwezigen en de gevoeligheid omtrent het met veel moeite (concessies) 'binnenhalen' van dit blijvende groene gebied tussen Oss en Berghem in 1993 kwam weer naar boven. Als toenmalig wethouder van Berghem heb ik samen met mede-collegeleden daadwerkelijk gestreden voor o.a. deze overeenkomst met Oss.

Ik heb tijdens de dorpsraadsbijeenkomst getracht om de Berghemse gevoeligheid m.b.t. dit gebied op de Spaanderstraatsche Akkers bij alle aanwezigen over te brengen.

En voor wat een andere naam betreft; als het historische Berghemse groene landbouwgebied Piekenhoef van bijna 1500 woningen kon worden voorzien, dan kan het historische Berghemse groene landbouwgebied Spaanderstraatsche Akkers -met naamsbehoud- toch zeker 80 ha bos bevatten.

Het is aan de dorpsraad Berghem en het gemeentebestuur (met drie wethouders uit Berghem) van Oss om zorg te dragen dat de toen gemaakte afspraken onomwonden en blijvend gestalte houden.

Leo van Oorsouw
Voormalig wethouder van de toenmalige gemeente Berghem.