Geesten verjagen op de laatste dag van het jaar, Carbidschieten
Raar he? Hoe de laatste toch de beste kan zijn. Zeker de laatste dag van het jaar als we weer gaan carbidschieten. Wat begon als een geintje in de achtertuin, is in de jaren uitgegroeid tot een echt Bergse afsluiter van het jaar. En daarin waren we de eerste. We zijn verhuisd in die jaren naar boer Bart, aan de Burgemeester v Erpstraat. In die jaren gingen we steeds een beetje harder, steeds een beetje hoger, steeds een beetje ludieker, maar het werd vooral steeds een beetje drukker. Want wie eenmaal komt kijken bij het carbidschieten, komt vaak het jaar er op ook weer terug.
Wie wil nou niet, onder het genot van muziek van onder andere onze huisband “Dude”, bij een open vuurtje vermaakt worden met in de ene hand een drankje en in de andere een frietje? Want daar ligt onze kracht en dat zal Berge weten ook. De knallen zullen op oudejaarsdag weer volop klinken vanaf 14 uur tot 19 uur. Kom je ook?
Oordopjes zijn geen overbodige luxe en worden dan ook gratis verstrekt.
De oorsprong van dit gebruik komt waarschijnlijk nog uit de tijd van de Germanen met hun joelfeesten, hoewel er toen natuurlijk nog geen carbid verkrijgbaar was. Carbid werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting. Ook werd het – toen er nog geen flessen met acetyleengas te krijgen waren – door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen. Er was dus eenvoudig aan te komen. Melkbussen waren op het platteland ook ruim voorhanden.
Toen anderen ontdekten dat je met de knalstof ook fijntjes kon schieten, werd het gebruikt om, zo begon de traditie, geesten te verjagen en ‘schoon’ het nieuwe jaar te beginnen. Sinds 2014 behoort het in ons land officieel tot het cultureel erfgoed.
De uitdaging van het carbidschieten ligt hem in de moeilijkheid van het timen. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variëren is het een sport een optimale knal te veroorzaken.
Met vriendelijke groet,
Bestuur Bergse Carbid Club ‘de Losse deksel’