• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Felicitaties op 100ste verjaardag voor Langst zittende lid herfstzon

Op 14 november is Liesbeth vd Heuvel-Lens, het langst zittende lid van de Herfstzon, jarig en zij wordt dan maar liefst 100 jaar! Henk van Breda en Nellie van Berkel gaan met de fotograaf op bezoek om haar alvast een fijne verjaardag te wensen. Een warm welkom wacht ons; twee dochters staan klaar met de koffie en bijbehorend gebak. Nadat we naar namens de Herfstzon een boeket bloemen mogen aanbieden gaan we er bij zitten. Met bewondering en respect luisteren wij naar het veelbewogen leven van deze sympathieke vrouw;

In 1922 werd Liesbeth van den Heuvel Lens geboren op Sumatra. Haar ouders hadden een koffieplantage in de bergen waar een heerlijk klimaat heerst. Lekker koel, zoals bij ons de lente. Als kind ging zij naar het internaat in Padang, een stad aan de kust in West Sumatra. Dat was erg ver en één keer per jaar mocht Liesbeth naar huis. Hun huis was heel mooi, net een poppenhuis.

Vol passie en vrolijkheid vertelt ze hoe haar vader een keer een tijger tegenkwam; zij keken elkaar aan, de tijger draaide zich om en liep weg. Maar ook vertelt ze even later hoe ze als kind haar vader tijdens de oorlog uit de vrachtwagen zag komen van de “mannenafdeling” en hoe haar broertje haar vader niet meer herkende. Of dat ze als 20 jarige een gewicht had van 21 kg. De oorlog liep als een rode draad door haar jonge leven.

Zij leerde haar toekomstige man kennen als militair van de KNIL. Nadat ze op Java waren getrouwd en een tijd in Batavia hadden gewoond, gingen zij in 1950 naar Nederland. Daar stelde Liesbeth zich veel van voor maar dat viel een beetje tegen. Ze woonden namelijk met 14 personen bij haar schoonouders in Oss in één huis. Dat was erg druk en op een dag trok ze de stoute schoenen aan en stapte, zonder medeweten van haar man, naar het stadhuis in Oss waar ze vroeg om de burgemeester te mogen spreken. Dat was niet mogelijk en de portier sommeerde haar weg te gaan. Maar dat was Liesbeth niet van plan en zij ging op de stoep zitten wachten tot ze “aan de beurt” was.

Later op de dag mocht ze bij de burgemeester komen en vertelde zij over het probleem. Via de woningbouwvereniging zorgde de burgemeester er voor dat zij en haar gezin een eigen woning kreeg. Later zijn ze via woningruil in Berghem in de Schoolstraat komen wonen. Ze heeft hier met veel liefde en plezier met haar man en kinderen gewoond. Toen haar man in 1984 overleed maakte zij tijd vrij om te reizen. Australië, Nieuw Zeeland, Amerika, Tunesië, er komen een aantal landen voorbij die ze bezocht.

Op Java is zij na haar vertrek nog twee keer op vakantie geweest. De koffieplantage van haar ouders is helaas tijdens de oorlog afgebrand en daar is het nu natuur waar de wilde dieren vrij spel hebben. Nee, heimwee heeft Liesbeth nooit gehad. Hoewel haar oogjes wel gaan glimmen als ze vertelt over de vuurvliegjes daar die ’s-avonds de omgeving zo mooi verlichten. Of dat president Soekarno op hetzelfde internaat heeft gezeten dan zij.

Tijden veranderen en je moet daarin meegaan. Het oude Berghem vindt Liesbeth veel mooier dan het Berghem van nu, want Liesbeth is geen fan van “flatgebouwen”. Vanaf 1978 is Liesbeth lid van de Herfstzon, wat toen fl. 10,-- per jaar kostte. Ze ging mee op uitstapjes en ze was jaren actief bij de creaclub en bij het volksdansen. Haar laatste dans met de volksdansgroep was in Heesch, toen was ze 85 jaar. Nu komt Liesbeth niet meer zoveel buiten. Haar gezellige woonkamer, compleet met planten, vissen en dierbare foto’s, daar voelt ze zich gelukkig.

Omringd door kinderen en kleinkinderen die haar meerdere keren per dag bezoeken. Anders duurt de dag of de avond zo lang. En Liesbeth heeft ook nog veel te vertellen. Je hoeft volgens de dochters maar één woord te geven en mam weet het bijpassende verhaal, en dat is dan ook nog boeiend. De tijd vliegt als je naar de sprankelende verhalen van deze lieve dame luistert.

Wij wensen je een hele fijne verjaardag Liesbeth en nog een mooie liefdevolle tijd met je kinderen en kleinkinderen!

Het zou erg leuk zijn als u voor deze bijzondere verjaardag een felicitatiekaartje stuurt naar Liesbeth!
Haar adres is Wilhelminasingel 12, 5351 CB Berghem

100jaarherfstzonmevrvdheuvel14nov2022