• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Tand reuzenhaai op de Geobeurs in de Berchplaets

Toen Gerrie Lukkezen uit Niftrik vorige week over het strand bij Nieuwvliet-Bad in Zeeland liep verwachtte ze er niet veel van. Ze speurt al jaren op deze locatie naar haaientanden, en hoewel de zee zich ver had teruggetrokken, had ze nog niet veel gevonden. Totdat haar oog op een grijze vlek in het natte zand viel… haar hart maakte een sprongetje. Toen ze zich bukte kon ze haar ogen bijna niet geloven: ze had een gigantische haaientand gevonden. Gerrie is lid van de Osse geologieclub Geo-Oss, en ze verzamelt al jaren fossielen en mineralen.

Ze heeft inmiddels een prachtige collectie haaientanden opgebouwd, maar deze tand spant de kroon. Kenners wisten het al snel: deze lompgrote tand is van de fameuze ‘megalodon’, de reuzenhaai die van 18 tot ca. 2 miljoen jaar geleden leefde. Hij kon 18 meter lang kon worden, en hij kon z’n bek zo’n twee meter opensperren.

De leden van Geo-Oss vinden regelmatig bijzondere dingen. Samen met andere vondsten zal de megalodontand zal te zien zijn, op de jaarlijkse ‘stenenbeurs’ van stichting Geo-Oss die plaatsvindt op zondag 13 november in ‘De Berchplaets’ in Berghem. Zo’n 35 standhouders verkopen hun mooiste fossielen, mineralen & sieraden aan het publiek.

Daarbij is dit jaar een tentoonstelling ingericht over ‘Dino’s’, met veel dinomodellen, 150 miljoen jaar oude botten van een brachiosaurus, en echte dinosaurus-eieren. Er is zijn leuke en leerzame activiteiten voor kinderen, met een echte geologische prijs voor iedereen. Op elk uur is er een verloting onder de bezoekers. GeoSfeer: niet zomaar een beurs, maar een gezellig dagje uit voor iedereen die van stenen houdt – en wie doet dat nou niet?

De Geobeurs vindt plaats op zondag 13 november in De Berchplaets, Sportstraat 3, Berghem, van 10.00-17.00 uur. Entree: € 2,00 tot 12 jaar, daarboven € 4,00.

Activiteiten voor de jeugd op een rijtje gezet:

- Toegang tot de beurs
- Toegang tot de tentoonstelling met het thema Dino's
- Zicht op een een groot dinorama
- Speurtocht met als afsluiting een mooi mineraal
- Ieder uur tijdens de loting kans op mooie prijzen
- Jezelf laten schminken
- Schilderen van ammonieten van gips
- Je eigen dino-ei knutselen
- Kristallen vouwen

Foto's van 2021:

Foto's Harold Mazen

{flickr set=72157720140578159}