• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

2 dierenartsen uit Berghem trekken jaar rond in zuid-amerika

2 Vets on Tracks. Twee dierenartsen van dierenartsenpraktijk Berghem trekken een jaar met hun eigen auto rond in Zuid-Amerika. Op 25 oktober vliegt het stel achter hun eigen auto aan. Die is al op 23 september in de container geladen en per boot overgevaren. Emiel Brouwers, 57 jaar en al meer dan 30 jaar werkzaam bij DAP Berghem neemt samen met zijn vriendin Leslie Nekkers, 32 jaar en ook dierenarts bij Dierenartsenpraktijk Berghem een jaar sabbatical. In die tijd gaan ze met hun eigen auto op pad. Het is een Landcruiser die Buca heet (afgeleid van Boerenkar, maar dan chiquer).

Het pad is bepaald nog niet uitgestippeld maar ze beginnen in Montevideo, Uruguay. Vandaar naar Patagonië in Argentinië waar eind oktober duizenden Walvissen met hun baby’s langs zwemmen. “Heerlijk toch”, zegt Emiel “om dan op een stoeltje voor je eigen auto te zitten en zo’n mooi natuurspektakel voorbij te zien komen!” Leslie vult gelijk aan: “Dat is toch totale vrijheid!”

De Andes, Vuurland, de Pantanal met al z’n wilde dieren en de zoutvlaktes in Bolivia staan ook op het programma. En natuurlijk de Galapagos, cacaoplantages, kilometers strand en minimaal een week te paard bij de Gaucho’s. Plan is om vanuit Paramaribo in Suriname de boot terug te nemen maar dat is nog onzeker. Dat ze met Carnaval in Rio de Janeiro zijn is wel echt het plan!

Emiel en Leslie slapen in hun daktent, die bovenop de auto staat. Meestal zal dat wildkamperen zijn. Niet overal zijn er campings en het houdt het budget ook wat lager. Voor Emiel is er ook niks mooiers dan ergens midden in de natuur op je auto wakker te worden, wat beesten te spotten en zo’n dag daar dan rond te lopen. Maar op de gastvrije mensen in Zuid-Amerika verheugen ze zich ook al. Ze volgen geen toeristenspoor en komen dus veel in contact met locals. Lekker kletsen, cultuur leren kennen, biertje samen drinken of een churrascaria (=BBQ). En dan kan dat best vaak eindigen in een uitnodiging op bij hen thuis te komen slapen. Maar dat wordt dan toch op de stoep of in de wei. Want Leslie en Emiel slapen veel liever in hun eigen bed op de auto!

Voor de verschillende landen van Zuid-Amerika hoeven ze geen visa te regelen. Maar er zijn in ieder land weer andere regels hoe lang de auto er mag rijden. Daarvoor hebben ze een TIP (Temporary Import Permit) nodig. En dan lijkt 30 dagen toegang tot Brazilië heel lang. Maar met een “rechte” weg is het van zuid naar noord rijdend al meer dan 6.000 km! Dat is drie keer zo lang als van hier naar Zuid Spanje! En door de Amazone haal je echt geen 50 km/u. Dan hou je weinig tijd over om ook nog wat te zien. Dus zullen ze “even” tussendoor de grens passeren en Bolivia aandoen. Nieuwe papieren laten maken en dan weer verder door Brazilië. “Een beetje “slow travel” en niet alleen een auto-vakantie is de bedoeling” legt Leslie uit. Daarom hebben ze ook mountainbikes mee in de auto en goede wandelschoenen. “We gaan zeker een aantal keren een week of langer hiken!”

Op de Dierenartsenpraktijk in Berghem is er goede vervanging geregeld en staat het team altijd klaar om de dieren te helpen. In het huis waar Emiel en Leslie samenwonen komt een van de dierenartsen te wonen. “Dat is een heel fijn gevoel” zegt Leslie, “want nu gaat er ook heel goed voor onze huisdieren gezorgd worden!”
Je kunt Emiel en Leslie op hun reis volgen op hun website: www.LCavontuur.nl Maar daarnaast hebben ze ook de app Polarsteps die met foto’s hun route vastlegt.
Hun grote reis heet: “Two Vets On Tracks” en die vindt je ook op FB en Instagram.

Links:
https://lcavontuur.nl/
https://www.polarsteps.com/lcavontuur
https://www.facebook.com/profile.php?id=100086176357638
https://www.instagram.com/leslie_twovetsontracks/

dapbrazilie2022