Ons welzijn Inloopuur; voor álle vragen of problemen
ONS Welzijn is betrokken in alle dorpen en heeft verschillende inloopuur bij u in de buurt. Daar kunt terecht voor vragen op het gebied van wonen, meedoen, financiën, zorg, opgroeien en ontwikkelen. ONS welzijn is een maatschappelijk dienstverlener die hulp biedt aan mensen van alle leeftijden, die met een vraag of situatie zitten die zij zelf op dat moment niet alleen kunnen oplossen of even willen bespreken.
Of het nou op het gebied van wonen is, financiën, zorg, opgroeien en opvoeden, meedoen, ontwikkelen of vrijwilligerswerk. In samenwerking met vrijwilligersorganisaties, gemeente en partners verbindt ONS Welzijn tussen mensen en instanties, om het onderwerp op te lossen.
We zijn heel breed georiënteerd en voorbeelden zijn er dus te over, vertelt Leontine Jansen, namens sociaal team Berghem, Herpen en Ravenstein. Maar eigenlijk kan de missie van de welzijnsorganisatie met één zin worden samengevat, zegt ze er ook meteen bij: “Weten mensen even iets niet of komen ze er niet uit, dan zijn ze van harte uitgenodigd om bij ons binnen te lopen om er een vraag over te stellen.” De inloopuren zijn wel bedoeld voor korte vragen. Voor langere vragen, die meer tijd kosten wordt dan een aparte afspraak gemaakt.
Zorgen over inkomen
Of het nu gaat om schuldhulpverlening, jeugdproblemen, vragen over de opvoeding van de kinderen of het organiseren van een activiteit in de buurt, ONS Welzijn denkt graag mee en participeert in de oplossing of uitvoering ervan. “Wat er zoal voor vragen zijn binnengekomen? . “We hebben bijvoorbeeld verschillende mensen geholpen bij hun aanvraag voor energietoeslag. Er is ook iemand binnengekomen die activiteiten zocht om aan deel te kunnen nemen, om nieuwe mensen te ontmoeten. Natuurlijk waren er zorgen over inkomen. Is er wel of geen recht op huurtoeslag? Of vragen over de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Het is mooi om iemand te kunnen begeleiden, die daarna toch mooi een paar honderd euro extra heeft.”
Leontine Jansen merkt dat er de laatste tijd vooral veel vragen over financiën binnenkomen. “We zitten er nu sinds maart en kregen we meteen de nodige vragen over diverse onderwerpen. Steeds meer mensen weten ons gelukkig te vinden. We dachten in het begin dat we het met één persoon per inloopspreekuur wel af konden, maar merken dat er soms wel vier medewerkers tegelijk nodig zijn. In berghem hebben we daarom de tijd verruimd.”
Niet alleen
Zelf zegt ze met name gericht te zijn op het collectieve. “Ik ben van het verbinden van mensen, mee helpen activiteiten te organiseren. Maar we zijn met een vast team van vijftien personen en daarnaast zijn er nog de gemeente, de wijkverpleging en af toe sluiten de wijkagent en de wijkcoördinator aan. Wij kunnen het niet alleen. We verbinden mensen door hen in contact te brengen met elkaar, met groepen, met professionals, met vrijwilligers, met instanties en andersom. Daarnaast zijn we eenvoudig bereikbaar, met een zo laagdrempelig mogelijke toegang tot dienstverlening.”
Inloopuur in de dorpen
Iedereen die vragen heeft over zorg, welzijn, wonen, inkomen, financiën of de opvoeding van de kinderen, zorgen heeft over zichzelf of een ander, een leuke activiteit zoekt om aan mee te doen, gewoon zin heeft in een praatje, wat wil doen voor een ander of juist iets wil organiseren in de eigen buurt, mag dan binnenlopen, vult Jansen aan. “Wij zijn er voor álle vragen en denken mee in oplossingen. Tijdens ieder inloopuur zit er een professional klaar, of wordt een ander lid van het team ingeschakeld wanneer het vraagstuk daarom vraagt”
Maandag 14-15 uur in ’t Slotje, Schoolstraat 2, Herpen
Dinsdag 10-11 uur in VidiReo, Van Kesselplaats 2, Ravenstein
Woensdag 15-17 uur in de Berchplaets, Sportstraat 3, Berghem