• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Kersen op Sap: locatietheater in Berghemse tuinderij

Neem een sage in het Bèrgs dialect over ‘d’n Hoas’ die elke 100-jarige persoonlijk komt feliciteren, De Kersentuin van Tsjechov, een krantenbericht over de sloop van een voormalige conservenfabriek, en de lange lanen van de kersenboomgaard in Tuinderij ’t Tuureind als decor. Voilà, dit zijn alle ingrediënten voor een smakelijk portie locatietheater. In september zet theatervoorstelling Kersen op Sap het Berghemse buurtschap het Tuureind in de spotlights.

De productie komt uit de koker van Marieke Moors uit Berghem (regisseur) en Sjef Smid uit Tilburg (artistiek uitdager en tekstschrijver). De twee leerden elkaar kennen tijdens de regisseursopleiding voor amateurtheater en werken nu al 25 jaar samen aan allerlei grote en kleine projecten. Zo waren zij onder meer betrokken bij Saldaote, De Zwarte Ruiter, de Hormoonfabriek en Rondom Gielen. De voorstelling in het Tuureind is de kers op hun jarenlange vruchtbare samenwerking. Het verhaal is geschreven door Dick Boeijen uit Berghem die zich liet inspireren door Tsjechov. Parallel daaraan schreef Riny Boeijen – winnaar van onder meer de Brabantse Dialectpenning en van origine Berghemnaar – in dialect een sage over oud worden op het Tuureind.

Over de voorstelling
Een sappige dialectsage uit het Tuureind (Berghem) kruist de lotgevallen van een conservenfabriekje waar kersen op sap worden gezet. Voor eigenaar Frans is het pompen of verzuipen. Als de nood het hoogst is, zal blijken wie uiteindelijk het haasje is. Kersen op Sap is een blijmoedige locatievoorstelling, lichtjes gebaseerd op De Kersentuin van Tsjechov.

De vijf voorstellingen zijn op 9, 10, 11, 16 en 17 september, 20.00 uur, te zien bij Tuinderij ’t Tuureind aan de Deursenseweg 5 in Berghem. Vanwege de unieke locatie is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via www.kersenopsap.nl.