• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Prachtige biografie op Mooi Berghem over onze burgemeester Wobine Buijs–Glaudemans

Berghemnaar Ruud van de Ven is op bezoek geweest bij onze burgemeester drs. W.J.L.  Wobine Buijs–Glaudemans op haar werkkamer in het gemeentehuis in Oss. Ruud schrijft biografieën over Berghemnaren, maar deze eeste biografie wat op Mooi Berghem geplaatst wordt, gaat over onze burgemeester! 'Natuurlijk zijn er door de jaren heen al tientallen verhalen en interviews gepubliceerd geweest over de eerste vrouwelijke burgemeester van Oss. En vele zullen ongetwijfeld nog volgen. Maar toch wou ik graag iets meer weten over deze persoon zelf. Mijn vorige gesprekken en

verhalen gingen altijd over gewone doorsnee mensen. En nu ging ik op zoek naar de gewone mens achter de burgemeester'.

Spannend vond ik het bij mijn eerste ontmoeting met haar. Hoeft helemaal niet zei mevrouw Buijs. Mijn functie is dan wel die van burgemeester van Oss maar los daarvan ben ik ook gewoon maar een mens die probeert op alle fronten mijn best te doen, zowel bestuurlijk als privé. Dat stelde mij gerust.

Het begin. Wobine Glaudemans werd geboren op 8 augustus 1960 in de plaats Tilburg. Haar ouders waren Piet Glaudemans en Tos Eijsvogel.

foto2

Hun gezin bestond uit totaal zeven personen. Vijf kinderen. Twee meisjes – een jongen – twee meisjes, waarvan Wobine het op een na oudste is. Wobine en haar broer en zussen groeiden probleemloos op. Het was een warm en hecht gezin.

Wobine 2

Wobine bij haar ouders thuis 2e schilderij links is Wobine.

School en verder studies. Toen Wobine vijf jaar oud was verhuisde hun gezin van Tilburg naar Bussum vanwege de opleiding van vader Piet tot radioloog in het ziekenhuis in Amsterdam.

Na een jaar op de kleuterschool bij de zusters van Liefde in Tilburg, vervolgde ze de kleuterschool en lagere school in Bussum.

Wobone 1

Wobine doet haar 1e communie.

Scouting. Wobine heeft veel verschillende activiteiten mogen doen in haar jeugd zoals pottenbakken, emailleren en houtbewerken. Daarnaast tennissen. In haar tijd bij de scouting heette haar groep ‘kabouters’ een leeftijdsgroep van zeven tot elf jaar. Toen haar vader zijn opleiding had afgerond werd hij arts in Utrecht en verhuisde het gezin naar Bilthoven. Daar deed Wobine haar middelbare school.

Sport. Wobine beoefende verschillende sportactiviteiten. Zo was ze in haar jeugdjaren lid van een tennisvereniging in Bilthoven. Op een wat latere leeftijd is ze hockey gaan spelen, ook in Bilthoven.
In de zomer ging ze naar een zeilkamp en in de vakantie na haar eindexamen werd ze zeilinstructeur.

Met een zeilbootje de Loosdrechtse plassen op daar draaide ze haar hand ook niet voor om. Vaak ging ze met de fiets in de avonduren naar Loosdrecht om met de lamp in de top van de mast nog een stuk te varen.

Wobine 5

Met zeilboot in Geldrop.

Muziek. In Bilthoven leerde ze fagot spelen en speelde in het jeugdorkest in Hilversum. Toen ze in de zesde klas van de middelbare school zat werd Wobine gevraagd of ze interesse had om in het studentenorkest te spelen. Ze ontmoete in dat studentenorkest veel leuke mensen en besloot in Utrecht Geschiedenis te gaan studeren.

Het studentenorkest speelde ieder jaar een Passion van Bach. Als lid van de reiscommissie organiseerde ze 2 concertreizen naar Italië met optredens in onder andere Como, Monza en Venetië. Daar werden alle benodigde instrumenten in de gondel geladen en gingen ze spelend over de kanalen. Haar man Maarten heeft ze in dit studentenkoor en orkest ontmoet.

Verder was Wobine actief bij haar studentenvereniging en was ze voorzitter van de novitiaatscommissie. Ze organiseerde met een team de kennismaking van de nieuwe studentes in de bossen van Leersum. Overdag zetten de studentes zich in voor landschapsbeheer en ’s avonds kwamen de verschillende studentenverenigingen en mores aan bod.

studenten

Studentenclub: Links voor Wobine.

Aan het werk. Na haar Kandidaats Geschiedenis stapte Wobine over naar de studie Bedrijfskunde in Delft en Rotterdam. Daar hield ze zich bezig met ondernemerschap en overheid.

Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in Den Haag bij het ministerie van VROM kreeg haar man een baan in de Verenigde Staten bij de bekende Harvard University.

Ze trouwden en met een zoon van drie maanden oud verhuisden ze naar Arlington in de staat Massachusetts op fietsafstand van de universiteit. Daar in Arlington werd hun dochter geboren. (Dit is niet het Arlington bekend van het Arlington National Cemetery. Dat Arlington ligt in de staat Virginia.) Een dag per week wisselde ze de kinderen uit met een vriendin en woonde ze colleges bij aan die universiteit op het gebied van logistiek, public management, besluitvorming en ethiek. In de weekenden ging de familie erop uit om de omgeving te ontdekken.

Wobine 6

Wobine met baby op haar buik een maand na aankomst V.S.

Na twee jaar in Amerika te hebben gewoond ging Wobine met haar gezin in het najaar 1989 terug naar Nederland. Het gezin van Wobine en Maarten gingen wonen in de omgeving van Eindhoven waar haar man een baan kreeg bij Philips op het natuurkundig laboratorium in Eindhoven. Het gezin belandde in naburige Geldrop.

Een week later op 9 november 1989 viel tot ieders verrassing de Berlijnse muur. Enige tijd daarna in de begin jaren van 1990 werd er bij het grote Philips concern een grootscheepse noodzakelijke reorganisatie – Operatie Centurion – door president-directeur Jan Timmer aangekondigd. Deze reorganisatie werd doorgevoerd en duurde maar liefst van 1990 tot 1996. Er kwam daardoor veel werkloosheid voor in de omgeving van Eindhoven. Ook bij DAF in Eindhoven werden door de reorganisaties veel banen geschrapt. Die ontslagen en de bijbehorende onzekerheid waren overal voelbaar.

Wobine had bedrijfskunde gedaan en dan is het logisch om bij een bedrijf te gaan werken maar haar man Maarten zat al in het bedrijfsleven. Misschien bood een baan bij de overheid meer zekerheid? Het bedrijfsleven in Nederland zag heel veel werk naar Oost-Europa gaan. Bleef er wel genoeg werk over voor de eigen mensen?

Wobine dacht na hoe ze het moederschap kon combineren met zinnig werk. Ze wilde iets doen om te investeren in de samenleving en koos ervoor om te werken aan talenten en ondernemerschap. Ze ging in 1990 als docent Management en Organisatie op een HEAO-school in ’s Hertogenbosch lesgeven. Ze had daar verschillende posities van stagebegeleiding tot afstudeer begeleiding. Ook was ze voorzitter van de peuterspeelzaal.

In 1994 werd het gezin, inmiddels uitgebreid met drie kinderen, door Philips voor twee jaar uitgezonden naar Amerika. Ze gingen wonen in Yorktown – Westchester County - New York. Deze keer studeerde Wobine kwaliteitsmanagement en human resources naast het moederschap. De oudste twee gingen daarnaar school en het gezin werd ondergedompeld in de Amerikaanse cultuur.

amerika

Weer werden alle kanten van het land bezocht, zoals hieronder Yellowstone Park.

En het gezin werd ondergedompeld in de Amerikaanse cultuur. Ze gingen ook op zondagochtend vroeg met het gezin naar Central Park in New York, skates mee…

skates

Wobine met haar kinderen bij Central Park in New York.

Binnenkort komt deel 2 van biografie Wobine Buijs-Glaudemans