• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Museum Jan Cunen brengt highlights uit de stadscollectie naar Berghem

Heb je altijd al eens een museumstuk in huis willen hebben? Een Karel Appel misschien? Een mammoetbot? Of ben je meer een type voor een experimentele sculptuur van purschuim en plakband? Op 28 mei (inschrijfdag) en 11 en 12 juni (logeerweekend) 2022, wordt deze kans werkelijkheid voor de inwoners van Berghem. Museum Jan Cunen lanceert in dit buurdorp het nieuwe meerjarenproject Jan Cunen blijft slapen: een samenwerking

tussen het museum en lokale partners, met een hoofdrol voor de Osse stadscollectie. Echte kunstwerken, die je normaal gesproken alleen bewondert in het museum, verlaten hun vaste stek en gaan een weekend logeren in een huis- of slaapkamer in de buurt.

Het project bestaat uit twee delen. Op 28 mei is er een gezellige kennismaking, met een overzicht van de logees van 11.00 tot 17.00 uur in het wijkcentrum de Berchplaets. Berghemse Gastheer Stijn van Erp is die dag bemiddelaar en gaat graag het gesprek aan over kunst, smaak, eigen interesses en verzamelingen. Iedereen die dat wil kan zich vervolgens aanmelden voor het logeerweekend. Uit alle aanmeldingen kiest het museum tien adressen, met wie de logeerdate verder wordt uitgewerkt.

In het weekend van 11 en 12 juni wordt het kunstwerk bij de deelnemers in huis geplaatst. De logé blijft twee dagen. Op zaterdag is het werk exclusief beschikbaar voor het gastgezin; op zondag is er een kunstroute door het dorp, die feestelijk wordt geopend door wethouder (en Berghemnaar) Frank den Brok bij de Berchplaets. Tussen 11.00 en 14.30 uur kunnen deelnemers en bezoekers bij elkaar op bezoek, om de objecten te bekijken en ervaringen uit te wisselen. Op alle adressen (herkenbaar aan het bord op het raam) ligt een flyer met de route en het museum zorgt voor koffie en iets lekkers.

Jan Cunen blijft slapen
Jan Cunen blijft slapen is een uniek en verbindend stadsproject, gericht op een hernieuwde (wederzijdse) kennismaking met de Ossenaren en de omliggende dorpen. Het idee is geïnspireerd op een bestaand succesproject van Museum Elsene in Brussel.

Jan Cunen blijft slapen wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Mondriaan Fonds en het VriendenLoterij Fonds.