• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Er gebeurde weer iets leuks, koningin werd verwelkomd in 'Bruisend hart van Berghem'

Er gebeurde weer iets leuks in het  'bruisend van hart Berghem'. Het vond plaats in dorpshuis De Berchplaets en is vrij uniek te noemen. Er werd namelijk vorige week, op zaterdag 14 mei, een nieuwe koningin verwelkomd in het 'bijenhotel'! Ze was uit haar cel gekropen. De koningin leeft zo'n 5 jaar en de werksters leven in de zomermaanden zo'n 6 weken en in de wintermaanden 6 maanden. De koningin heeft eigenlijk gewoon een luizenleven. Haar leven bestaat alleen uit

eitjes leggen, zo'n 1500 per dag. Voor de rest wordt ze vertroeteld! Het bijenvolk, de werksters, moeten hard werken voor de koningin. Daarom leggen ze eerder het loodje. 

Imker Kees Govers wist het al van de koningin en heeft Tiny Mulders en Harold Mazen van dorpsraad Berghem en de nieuwe leden van Bijenvereniging Sint Ambrosius Sharon en Monique uitgenodigd. Ze gingen namelijk het 'Bijen hotel' leeggemaken en kijken of ze de nieuwe koningin konden zien. De bijen waren de laatste weken heel productief geweest, er werd ongeveer tussen de 10 a 12 kilo honing uit de bijenkast gehaald. Dit is de opbrengst in het voorjaar. In de zomer haalt de imker nog een keer zo'n 15 kg honing er uit. Een prachtig resultaat! Maar tussen de 35.000 en 50.000 bijen kon het gezelschap geen koningin bespeuren. Ze deed ergens wel een 'dutje'.

De bijenkast staat op het dak van de Berchplaets. Dit is een initiatief van Dorpsraad Berghem samen met de Berchplaets. Dorpsraad Berghem vond het plaatsen van een bijenkast een mooi idee met twee gedachten. De bijen bestuiven de bloemen wat goed is voor de natuur en tegelijktijd is de bijenkast een educatief project. De bijenkast staat buiten op de dak. Kinderen en volwassenen kunnen op de 1e verdieping door het glas heen de bijenkast met al de ijverige bijen bekijken. Op het raam heeft  Dorpsraad Berghem en bijenhoudersvereniging St. Ambrosius een poster neergehangen van 'het leven van de Honingbij'. Hierop is  alle info van de honingbij te lezen.

En eigenlijk een derde gedachte. De nieuwe leden van Bijenvereniging Sint Ambrosius, in dit geval de Berghemse Sharon en Monique, konden nu in de praktijk zien hoe de imker de honing uit de kast haalde. Monique is in het voorjaar van vorig jaar lid geworden en heeft al een cursus afgerond. Sharon is in september van 2021 lid geworden en volgt nu een cursus. Ze hebben beiden al een bijenkast. Ze vinden het een hele leuke en bijzondere hobby, voor iedereen aan te raden!

Wil je bijen gaan houden? Dan kun je bij bijenhoudersvereniging St. Ambrosius in Berghem prima terecht. Voorzitter Kees Govers praat je bij en begeleidt je als beginnend bijenhouder. Er zijn geen eisen aan verbonden. Wel moet je een geschikte plaats hebben voor de bijenkast, zonder dat mensen er last van hebben. Jouw investering is het maken of kopen van een standaard 'spaarkast', wat 'ramen', een pak/overall en een hoed met sluier en handschoenen. Een cursus over de bijen is wel op zijn plaats, maar dat hoeft niet perse. Je kan ook meekijken bij andere bijenhouders!

Nieuwsgierig? Op zondagochtend 29 mei  tussen 10 en 11 uur is Kees Govers bij de kinderboerderij De Beestenbergh aanwezig om honing te 'slingeren'. Dan ben je van harte welkom. 

Of neem contact op met:

Voorzitter Kees Govers van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius
Nieuwe Heistraat in Berghem
06.55974616