• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Gemeente Oss zet zich in voor veilig thuiskomen met de fiets

De gemeente Oss neemt in november en december deel aan de pilot zichtbaarheid op de fiets. Dit is een initiatief van het Innovatiecentrum Verkeer & Logistiek. Daarmee stelt gemeente Oss speciale reflectiestrips beschikbaar voor haar personeel dat op de fiets naar het werk toe komt. Deze strips verbeteren de zijreflectie van je fiets sterk, zodat je nog beter zichtbaar bent in het verkeer.

Henk Mensink, gemeentesecretaris gemeente Oss: ‘Ik kom graag op de fiets naar het werk, maar ben me ook bewust dat het risico’s met zich meebrengt. Zeker nu de dagen korter worden en de avonden langer, is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Ik vind het belangrijk dat iedereen na een fietsrit veilig thuiskomt. En draag daar als gemeente graag aan bij.’

Meer doden onder fietsers
Volgens de cijfers van het CBS waren er in 2020 610 verkeersdoden te betreuren, waarvan 229 fietsers. Dit laatste is het hoogste aantal in de afgelopen 25 jaar. Tegenwoordig zijn er zelfs meer doden onder fietsers dan automobilisten.

Aan de zijkant goed zichtbaar
‘Veel fietsongevallen gebeuren op kruispunten en zijn flankongevallen. Daarom is het belangrijk om ook van de zijkant goed zichtbaar te zijn, zegt Arno Smits van het Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek. Juist nu in deze periode dat je vaker in het donker naar je werk of huis fietst. Zodra er licht van een autokoplamp op de reflectiestrips schijnt, lichten deze sterk op en ben je beter zichtbaar.’

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Deze pilot is een mooie manier van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en om te investeren in de veiligheid van medewerkers. Veilig thuiskomen is een recht voor iedereen, maar niet vanzelfsprekend.

Voor meer informatie zie www.innovatiecentrumverkeerlogistiek.nl