• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

'Geosfeer' stenenbeurs op zondag 14 november in de Berchplaets!

Op zondag 14 November aanstaande zal in de Berchplaets in Berghem de jaarlijkse stenenbeurs ‘GeoSfeer’ gehouden worden. Melissa’s haaientand zal er te zien zijn als pronkstuk op de expositie ‘Schitterend gevonden!’, waarbij ook vele andere fossielen & mineralen uit de collectie van de Geo-leden te zien zullen zijn. Zo’n 35 standhouders zullen prachtige fossielen, mineralen, sieraden & gesteenten van over de hele wereld te koop aanbieden. Er zijn enkele activiteiten voor de jeugd, waaronder een boeiende en leerzame GeoQuiz - met voor alle kinderen een authentieke geologische prijs.

Fossielen- & mineralenbeurs ‘Geosfeer’. Zondag 14 november in de Berchplaets, Sportstraat 3, Berghem. Van 10.00-17.00 uur, entree: € 1,50 tot 12 jaar, daarboven € 3,50. Kaartverkoop online via de website van de Berchplaets. Voor meer informatie: 06 1909 3992.

Topvondst in de Berchplaets
Melissa van Esch heeft een vondst gedaan waar de experts jaloers op zijn. Afgelopen zomer deed de 14-jarige scholiere uit Heesch mee aan een excursie naar een kleiput in België, op zoek naar fossielen - de resten van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden.
Binnen enkele minuten viel Melissa’s oog op een hele grote haaientand. Melissa: “Ik kon het niet geloven, hij lag gewoon voor m’n neus. De anderen waren doorgelopen, dus ik riep: ‘Kom eens kijken!’. We hebben een foto gemaakt van de vondstplek en toen heb ik ‘m opgeraapt.”
De deskundigen waren het er snel over eens: de puntgave haaientand is afkomstig van een enorme haai (Carcharodon plicatilis), die zo’n 4 miljoen jaar geleden de ondiepe zee in onze contreien onveilig maakte.

Familietraditie
Fossielen en mineralen zoeken zit Melissa in het bloed: “Ik ga al mee zoeken van vóór ik me kan herinneren”. Ook Melissa’s vader, Frank van Esch, is een fervent zoeker. Hij is al vele jaren lid van de Osse geologische club, Stichting Geo-Oss. En zelfs Melissa’s grootvader, Wim van Esch, was vanaf begin jaren 80 gedurende meer dan 25 jaar een enthousiaste verzamelaar van fossielen en mineralen binnen dezelfde geoclub.

‘Coronatoegangsbewijs verplicht: QR code op telefoon of uitgeprint, bewijs van vaccinatie of een geldig geel boekje.’

geosfeer2021