• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Oud Berghemnaar Edwin Smits maakt kans op Comedy Wildlife Photography Award

Oud Berghemnaar Edwin Smits (49), heeft gewoond in de Broersstraat en in de Parlevlietstraat maar woont inmiddels al ruim 30 jaar in Nijmegen. Hij is een van de 42 finalisten voor de Comedy Wildlife Photography Awards die op half november worden toegekend. De internationale wedstrijd werd zes jaar geleden in het leven geroepen om de betrokkenheid bij het beschermen van wilde dieren te vergroten.

En hoe kan dat beter dan met grappige foto’s van dieren in herkenbare situaties, dacht mede-oprichter Paul Joynson-Hicks. In de selectie van dit jaar onder meer een aap die zijn ballen stoot, een angry bird en een paard dat zijn tanden bloot lacht.

Een professionele jury selecteerde de finalisten uit 7000 inzendingen. Smits is de enige Nederlandse finalist en bovendien de enige die in twee categorieën (losse foto en portfolio d.w.z. serie met vier foto’s rond één thema) meedingt. In die laatste categorie zijn er slechts drie medefinalisten.

De foto’s die Smits inzond zijn portretten van wilde Konikpaarden die hij maakte in de Ooijpolder bij Nijmegen. Het grote verschil met de meeste andere fotografen is dat Smits flitslicht gebruikt voor zijn dierenportretten. Niet een flitser op de camera maar meerdere losse op statieven. ‘Als de geportretteerde probeert je flitser op te eten of je statief om te gooien, leer je om razendsnel te werken. Dat komt bij mijn andere foto-opdrachten goed van pas.’

Smits is niet speciaal op zoek naar het komische effect dat sommige van zijn foto’s hebben. ‘Dat mijn foto’s soms een glimlach opwekken, komt misschien doordat ik altijd zoek naar een manier om dieren te portretteren die ik nog niet vaak gezien heb. Door zelf te kiezen waar het licht vandaan komt, kan ik een hele andere foto maken. Kunstlicht voegt een extra laag toe aan de werkelijkheid.’ Voordat hij begon met fotograferen, was hij jarenlang werkzaam als theatertechnicus en lichtontwerper.

 www.comedywildlifephoto.com

www.edwinsmits.nl