• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Goede opbrengst bij 'Bijen Hotel' in de Berchplaets

Er werd afgelopen weekend het 'Bijen hotel' leeggemaakt bij de Berchplaets in Berghem. Imker Kees Govers van Bijenvereniging Sint Ambrosius kreeg assistentie van Tiny Mulders van Dorpsraad Berghem. De bijen waren de laatste weken heel productief geweest, er werd ongeveer tussen de 20 a 25 kilo honing uit de bijenkast gehaald. Dit is allemaal lindehoning en is

een prachtig resultaat. Eind juni werd de bijenkast geplaatst. Een intititief van Dorpsraad Berghem samen met de Berchplaets.

 

De bijenkast staat op het dak van de Berchplaets. Hier vliegen dagelijks zo'n 50.000 bijen in en uit! Op een mooie zomerse dag in de tuin kent iedereen wel het beeld van een ijverige bij die van bloem tot bloem gaat. Een bij wordt door de meeste mensen gezien als leverancier van honing of als manier om bloemen te bestuiven. Wat heel bijzonder is, is dat bijen met elkaar kunnen communiceren om aan te geven waar de voedselbrond is en iedere bij heeft zijn eigen taak in het bijenvolk. Naast de koningin zijn er werkbijen en darren. Kees Govers heeft koningin 'gekleurd', waardoor hij de grootste bij gemakkelijker kan vinden tussen al die duizenden andere bijen.

Dorpsraad Berghem vond het plaatsen van een bijenkast een mooi idee met twee gedachten. De bijen bestuiven de bloemen wat goed is voor de natuur en tegelijktijd is de bijenkast een educatief project. De bijenkast staat buiten op de dak. Kinderen en volwassenen kunnen op de 1e verdieping door het glas heen de bijenkast met al hun bedrijvige bijen bekijken. Op de raam heeft de Dorpsraad Berghem en bijenhoudersvereniging St. Ambrosius een poster neergehangen van 'het leven van de Honingbij'. Hierop is te lezen alle info van de honingbij.

Dus moet je wachten bij het bloedprikken of ben jij naar je bibliotheek geweest? Dan kun je rustig kijken naar de 50.000 'bezoekers' van de Berchplaets!

Meer foto's op facebook/dorpsraad Berghem