• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Groene gloed op de Berghemse visvijver, vissers slaan tijdig alarm!

Enkele oplettende vissers sloegen deze week weer alarm toen zij bij de Berghemse visvijver aankwamen. Er lag een groene gloed, eendenkroos, op de hele vijver! Dit betekent geen zuurstof meer voor de vissen en er is grote kans op vissterfte! Maar lid van de dorpsraad Berghem, Tiny Mulders, had het ook al gezien en zette meteen een actie op touw. Vrijwilligers van de app-groep D'n Bergse vijver, leden van de leden Hengelsportvereniging Ons Genoegen en een paar belangstellenden haalden donderdagavond het groene gloed uit de visvijver. Dit was een proef om

zelf de eendenkroos weg te halen. Van de app-groep D'n Bergse vijver had Ferry van Zandvoort een bootje meegebracht om met 'buizen' het eendenkroos te verzamelen en aan de oever te brengen. Vervolgens werd met schepnetten het groene gloed op de oever gelegd.

Maar dit is tijdelijke oplossing. Het eendenkroos komt steeds weer terug, omdat het stilstaand water is. 'Er moet een permante oplossing voor komen', vertelde Tiny Mulders. 'Vorig jaar was er grote paniek. Alle vissen legden het loodje door te weinig zuurstof. Toen werden er grote pompen aangelegd om weer zuurstof in het water te krijgen. En dat was niet een goedkope oplossing'. En wat is dan wel een goede oplossing? 'Nou, we hebben 2 oplossingen',  vulde Peter Brands van visvereniging Ons Genoegen aan. 'Een pomp aanleggen zou een oplossing zijn. Dan komt er altijd zuurstof in het water. Of een doorsteek naar de naastliggende wetering. Dan komt er stromend water in de vijver', legt hij uit. Over die oplossingen moet met de betrokkenen partijen nog over gesproken worden.

Vrijdag staan er weer vrijwilligers klaar. Gemeente Oss regelt een kraan en ruimen het eendenkroes op. En zo wordt gezamelijk het klusje geklaard voor de dreigende sterfte van het visbestand.

Na het harde werk had Ferry voor een verrassing gezorgd. Lekkere warme hapjes en een koel drankje. Ja, eventjes hard werken voor het goede doel, dat moet beloond worden. Proost op d'n Berghse vijver!

  •