• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Zoek de verschillen in wadi's Piekenhoef, probleem aangekaart bij dorpsraad Berghem

Het heeft de laatste week wat meer geregend dan normaal. Dat betekent soms wateroverlast. Zo was het ook weer bij een van de wadi's in de Piekenhoef in Berghem. Een buurtbewoner stuurde deze foto's naar Mooi Berghem, zoek de verschillen! Het pad van de wadi van de Maishof naar Tarwestraat was overstroomd. Het pad, dit is geen 'oilfantjepaadje' maar aangelegd door de gemeente, ligt hier in

het midden en op het laagste punt van de wadi. Deze gelegenheid is aangeboden om doorheen te lopen. Dan ligt het 'pad' onder water als het flink heeft geregend. De kinderen lopen er spelenderwijs door heen en moeten dan nog naar school of naar huis. De mensen gaan dan wat hoger in het gras lopen om geen natte voeten te krijgen en dat is niet bevordelijk voor de wadi. Dat wordt kapot gelopen en de kans is groot, dat mensen in hondenpoep lopen!  

Er is geen overstroming van het 'pad' bij de andere wadi. Die loopt van de Maishof naar de Landbouwlaan. Het 'gravelpad' ligt hier niet in het midden van de wadi. Dit gravel of splitpad ligt een paar meter verder, iets hogerop. Dit pad is altijd droog zoals ook bij de andere wadi's.

Voor de duidelijkheid, wat is het doel van een wadi? Het doel is het vasthouden van regenwater (in de wadi) en het vervolgens te infiltreren in de bodem. Wadi's fungeren dus als berging en waterafvoer na forse neerslag. De gemeente heeft er 'paden' neergelegd om er doorheen te lopen. Wel wetende dat de paden bij veel regenval onderlopen, dus moet het gelegd worden waar het droog blijft.

De buurtbewoners hebben dit probleem nu aangekaart bij dorpsraad Berghem. Voorzitter Ad Verhagen kwam een kijkje nemen en kwam tot de conclusie dat bij deze wadi de gelegenheid  om te doorheen te lopen verkeerd ligt. Bij de andere wadi's liggen de 'paden' prima. Dus als het pad een paar meter verlegd wordt, is het probleem opgelost. De wadi behoudt toch zijn werking. De voorzitter van de dorpsraad gaat dit aankaarten bij verschillende instanties. Hij hoopt tot een goede oplossing te komen.

Pad verleggen

wadijuli03

 Ondergelopen pad

wadi01

wadi02