• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Eerste brabants boekske voor Thijs van Kessel bij uitreiking Willem Ivenprijs

Alsof het zo had moeten zijn: de elfde Willem Ivenprijs 2021 voor het mooiste verhaal in Brabants dialect werd op carnavalsmaandagmiddag toegekend aan Ellef ellef tweedúúzend en ellef. Za’k gaan of nie? van de debuterende deelnemer Roel Soffers uit Bergen op Zoom. Geen volle zaal met verwachtingsvolle auteurs en dialectliefhebbers, maar een zeer klein gezelschap bestaande uit de laureaat, zijn vrouw en zijn twee kinderen, wethouder Thijs van Kessel (Berghem), juryvoorzitter Riny Boeijen (Rosmalen) en Cor Swanenberg (Nuland) de spreekstalmeester van dienst.


Swanenberg is samen met Jan Luysterburg tevens redacteur van het Brabants boekske waarin de ingezonden 34 verhalen en vijftien gedichten zijn gebundeld (met illustraties van Iris Bongers). Hij reikte het eerste exemplaar van het Brabants boekske uit aan wethouder Thijs van Kessel.
De wethouder gaf op geestige wijze in onvervalst Berghems dialect (Bèrgs) inzicht in een door hem vermoede ‘Bergen-connectie’. Het was hem opgevallen dat er al twee keer gewonnen was door een Bergse winnaar uit West-Brabant én twee keer door een Bèrgse winnaar uit het oostelijke Berghem dat in de volksmond ook Bèrge heet. Het verbaasde hem niet dat er eerder al een winnaar uit Bergeijk passeerde en vermoedde dat er nog wel een winnaar uit Bergenshuizen zou volgen.
Juryvoorzitter Riny Boeijen - zelf meervoudig winnaar van de prijs - schetste het dilemma in het winnende verhaal: naar het elf-elfbal gaan of aan het kraambed van je vrouw zitten. ‘Dat lijkt geen moeilijke keuze, totdat je door deze carnavalvierder pur sang met ronkend en overweldigend proza zijn verhaal in wordt getrokken. Met wervelende zinnen lukt het hem zelfs de meest fervente niet-carnavalvierder aan het twijfelen te brengen. Toch zal de schrijver uiteindelijk voor de liefde kiezen; voor zijn vrouw en voor ’t nuuwe leve in de buik da aan z’n eigeste intocht is begonne. Een terechte winnaar.’ Het nuuwe leven sloeg op zijn zoontje Toine, inmiddels 9 jaar, die glunderend toekeek.
De inzendingen van Birgit Bakx-Hermans (ook uit Bergen op Zoom) en Cor Swanenberg eindigden ex aequo op de tweede plaats.
Wethouder Thijs van Kessel reikte de Willem Ivenprijs uit, een kleurrijke haan van kunstenares Jenny Derksen, geschonken door de gemeente Oss, waarna Roel Soffers kon beginnen met de voordracht van zijn verhaal.

Soffers (53) debuteerde weliswaar in het Brabants boekske, maar heeft eerder al verhalen en liedteksten geschreven. Zo maakte hij samen met Karin Nefs een kunstzinnige ode aan ‘onze vastenavend’ met het boek De leste luste voor de vaste. Niettemin was hij zeer verrast en verguld met zijn Willem Ivenprijs 2021.

Het Brabants boekske, met de titel Wel of nie? Ge wit ’t nie (ISBN 978-90-70545-45-1),
is vanaf 1 maart 2021 voor € 14,95 te koop in de reguliere boekhandel.