• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

"Brandbrief" inzake komende brandweer bezuinigingen

Categorie: Uncategorised

Nog niet zo lang geleden ontvingen wij een ingezonden brief waarin een bezorgde Berghemse medeburger aandacht vroeg voor de komende bezuinigingen bij de brandweer. De recente grote brand in het hart van Berghem heeft bij menig burger een angstgevoel voor brand doen opwakkeren. In een nieuwe ingezonden brief vraagt dhr.van der Linden opnieuw aandacht aan de bestuurders van de gemeente om de voorgenomen 'levensgevaarlijke' bezuinigingen nog eens kritisch te bekijken."   Zowel de ingezonden brief als reactie hierop van gemeente en brandweer brabant-noord leest u verderop. 

ingezonden brief, “VERKEERDE AANKOMENDE BEZUINIGINGEN BIJ DE BRANDWEER”.

Naar aanleiding van de enorme brand van een 18 achttiende-eeuwse monumentale boerderij in Berghem van afgelopen vrijdag wordt mijn ongerustheid alleen maar groter. Namelijk als de voorgenomen bezuinigingen op personeel en materieel zullen worden doorgevoerd, zal het nog maar de vraag zijn of een brand als die van afgelopen vrijdag 24 april jl.nog op dezelfde manier aangepakt zal kunnen worden.

Het besluit van de regionale brandweer, om in de toekomst geen gebruik meer te maken van de aanwezige waterputten van het open waterleidingnet, heeft tot gevolg dat extra uitrukdiensten van de brandweer ingezet moeten worden. Vanwege watergebrek moest namelijk ca. 3 kilometer waterslang uitgerold worden om water uit het kanaal in Oss te pompen. De waterwagens van de brandweer (die al een voorloper zijn van de bezuinigingen: vervanger van de brandputten) hebben in dit soort gevallen bij lange na niet voldoende capaciteit en moeten dus tussentijds gevuld worden. In deze tijd kan er dus niet geblust worden! En dan heb ik het nog niet over de politiemanschappen die ingezet moesten worden om de wegen waarover de transportwaterleiding liep af te sluiten om ervoor te zorgen dat het water uiteindelijk de boerderij kon bereiken. Ondergrondse brandkranen zijn essentieel voor de brandweer om snel en adequaat een brand aan te kunnen pakken, zeker als iedere seconde telt (en dat is tenslotte het motto van de brandweer).

Een besluit als dit, in combinatie met de bezuinigingen op het materieel waarbij ook brandblus- en hulpvoertuigen wegbezuinigd worden, leidt ertoe dat in de toekomst veel meer panden bij brand verloren zullen gaan of ernstigere schade zullen oplopen. Er is geen water en geen voertuigen om het water te verpompen… En dan is het nog maar de vraag of er voldoende personeel is om naar de brand te kunnen uitrukken! Nee, mijns inziens zijn dit verkeerde beslissingen die er onder andere toe leiden dat er in de toekomst onnodig Rijksmonumenten als deze bij brand verloren zullen gaan en dat er onnodige slachtoffers zullen vallen zowel bij de brandweermensen als bij de burgers..

Beste mevrouw W. J. L. (Wobine) Buijs-Glaudemans; u als portefeullehouder die verantwoordelijk is voor o.a. Veiligheid en Openbare Orde: Politie, Brandweer, Coördinatie Rampenbestrijding en Handhaving, maak eens een eerlijke en heldere vergelijking en weeg deze extra kosten en risico’s eens af, dan zult u zelf constateren dat er verkeerde keuzes zijn gemaakt.

En u, dames en heren bestuurders. Nogmaals dezelfde oproep aan u: wanneer gaat bij u het alarm eindelijk af?? Het is nu 2 minuten voor twaalf!! Namelijk het weghalen van brandblus- en hulpvoertuigen en het bluswater kilometers van ver moeten halen zijn levensgevaarlijke bezuinigingen. Waarom moet het eerst fout gaan voordat de ogen geopend worden?

Een ongeruste Burger
Gerard van der Linden
Berghem



Reactie van 
Joost Knopper, van de Brandweer Brabant-Noord:
In de analyse gaat Van der Linden er vanuit dat de manier van blussen de boerderijbrand in Berghem een gevolg is van bezuinigingen. En dat de brandweer daardoor de rieten kap niet heeft kunnen redden. Dat is niet juist. De brandweer gaat inderdaad werken met een nieuw "bluswaterconcept". Daarbij introduceren we "waterwagens" (wagens met een grote hoeveelheid bluswater). Dit heeft echter niets met bezuinigen te maken. Het doel hiervan is namelijk om ervoor te zorgen dat de brandweer nu en in de toekomst verzekerd is van voldoende bluswater.

Waar gaat het over? Om beginnende (en kleine) branden te kunnen blussen hebben de tankautospuiten een tank van 2000 liter aan boord. Over het algemeen kan hiermee bijvoorbeeld een keukenbrand of een andere binnenbrand in een woonhuis prima worden geblust. Als een brand langer duurt of groter wordt is vanzelfsprekend meer en langduriger bluswater nodig.  Brandkranen kunnen in principe wel zorgen voor het "voeden" van één tankautospuit, maar hebben over het algemeen onvoldoende capaciteit om ook andere voertuigen van voldoende water te voorzien. De capaciteit van het waterleidingnetwerk is hiervoor simpelweg te klein. Daarbij komt dat de waterleidingbedrijven in Nederland meer en meer overgaan naar waterleidingen met een kleinere diameter dan nu het geval is. Dat is een landelijke ontwikkeling. Dat is goed voor de kwaliteit van het drinkwater (het water gaat sneller stromen en er blijft minder vervuiling in de leidingen achter), maar het zorgt ook voor een nog kleinere capaciteit bluswater. Daarom is de brandweer voor grotere branden (nu en in de toekomst) aangewezen op bluswater uit vijvers, kanalen en dergelijke. Dat gebeurt o.a. met het "grootschalig watertransport"; pompen en slangen die over een grote afstand veel bluswater kunnen verpompen. Soms is daarbij ook ondersteuning van politie nodig.

Het gebruiken van brandkranen overbrugt in veel gevallen de tijd die nodig is om het grootschalig watertransport aan te leggen, en in de toekomst zullen de waterwagens die de brandweer wil gaan aanschaffen dit voor een deel gaan doen. Dit doen we om te kunnen blijven blussen zolang dat nodig is. Het is overigens niet zo dat brandkranen helemaal zullen verdwijnen. Daar waar nodig (industriegebieden, gebieden waar in de buurt geen andere watervoorziening voorhanden is) zal de brandweer gebruik blijven maken van brandkranen en bluswaterputten waarbij grondwater opgepompt kan worden. Kortom, het vernieuwde bluswaterconcept is geen bezuiniging, maar moet de brandweer juist verzekeren van voldoende bluswater, nu en in de toekomst.

Het klopt overigens dat er mede als gevolg van de bezuinigingen materieel verdwijnt. Dit betreft echter niet het materieel waarmee het belangrijkste werk van de brandweer, namelijk het redden van mens en dier, mee wordt gedaan. Alle posten in de regio houden hun tankautospuit. Het ondersteunende materieel (laddervoertuigen, hulpverleningsvoertuigen, voertuigen voor het grootschalig watertransport) wordt zo gunstig mogelijk over de regio verspreid, zodat overal dezelfde kwaliteit brandweerzorg kan worden bereikt. Daarnaast zal er altijd bijstand nodig zijn. Een brand zoals die in Berghem werd ondersteund door omliggende posten en dat zal in de toekomst net zo zijn. Indien nodig komt die ondersteuning zelfs van buiten de regio. Door het behouden van het eerstelijnsmaterieel, het zo goed mogelijk verspreiden van het tweedelijnsmaterieel en het onderling goed samen te werken kan de veiligheid zo goed mogelijk worden gegarandeerd.

Tot slot de brand zelf. Het is natuurlijk ontzettend zonde dat dit soort monumentale boerderijen door brand verloren gaan. De praktijk is echter wel dat panden met rieten kappen zeer moeilijk te blussen zijn. Het riet is zeer brandbaar en heeft natuurlijk juist het doel om geen (regen)water door te laten. Het komt dan ook regelmatig voor dat gebouwen met rieten kappen door brand verloren gaan. Ook bij deze brand was het blussen om onder andere deze redenen heel erg lastig. Het hebben van meer materieel en bluswater zal hier helaas geen verandering in brengen.

We hopen u hiermee voldoende informatie te geven over het blusconcept.

Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss geeft in een reactie:

'Natuurlijk heeft zo’n grote brand in een boerderij of woonhuis een enorme impact op de omwonenden. We snappen dat mensen graag willen weten wat de brandweer en de gemeente doet. De veiligheid staat voor ons voorop. Ook bij maatschappelijke ontwikkelingen rond de watervoorziening en bijvoorbeeld bezuinigingen kijken we allereerst naar zo klein mogelijke risico's op letsel voor de mensen in onze gemeente. De brandweer is een zeer professionele organisatie die goed voorbereid is op wat er komen gaat en dan in korte tijd beslissingen kan nemen. Het nieuwe blusconcept past daar voor mij uitstekend in.'