• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Basisschool ‘De Fonkeling‘ op bezoek bij heemkundevereniging ‘Berchs-Heem’, zeer geslaagde ontdekkingsreis!

De afgelopen twee weken heeft heemkunde vereniging ‘Berchs-Heem‘ bezoek gehad van de groepen 5 en 6 van basisschool ‘De Fonkeling‘. Zes voormiddagen kwamen telkens groepen van ongeveer 20 kinderen rondkijken in de heemkamer. In drie groepjes werden ze verdeeld door leden van de heemkundevereniging. Ze gaven ook uitleg over het vroegere leven in Berghem. Ze werden rondgeleid in een vroegere woonkamer, keuken en badkamer, maakten kennis met allerlei oude gebruiksvoorwerpen. Ze zagen voorwerpen waar straten naar genoemd zijn in Berghem zoals Wanmolen, Haargetouw, Zeis,

Rijf, enzovoort. Wat de heemkunde betreft, een zeer geslaagde ontdekkingsreis!

En De Fonkeling vond het ook zeer geslaagd. De reacties waren als volgt; 'Het is een zeer leerzame ochtend geweest, met enthousiaste vrijwilligers die de kinderen veel konden vertellen over de geschiedenis van Berghem. Enkele kinderen hebben een stukje geschreven over het bezoek'.

20231110 103958

'Het was heel leuk bij heemkunde. Ik heb oude dingen gezien van Berghem. En oude dingen van Nederland zoals de eerste camera van Nederland. Ik heb zelfs een kogel mogen vasthouden. Ik heb zelfs me achternaam gezien. Kom ook snel kijken of je je achternaam hebt gezien. Heel interessant en je leert heel veel en ze leggen goed uit en er is heel veel te zien. Maar ik vond het aan het einde wel een beetje saai worden. Ik raad het wel aan om heen te gaan het was wel heel leuk, want we zijn er met de klas geweest en er waren heel veel oude dingen heel leuk dus'.

20231110 102304

'Wij mochten met onze klas naar de heemkunde we hadden veel oude dingen gezien zoals : een oude naaimachine en een stukje van de binnenkant van een huis daar hadden ze hele ouderwetse spullen zelf vond ik het leukst dat ze ook spullen van een oude school hadden laten zien en dat ze voor hadden gedaan hoe ze vroeger schreven met een kroonpen'.

20231110 102348

'Ik vond Heemkunde heel leuk, omdat je kon hele oude Spullen zoals een kinderwagen zien. Dat was echt een verschil van een kinderwagen van nu. Je kon alles over weegschalen en je kan allemaal boekjes in andere talen lezen. En natuurlijk in het Nederlands. Je kon ook een soort machine besturen maar als je daar voor stond dan kwam er heel veel stof en wind uit en er was ook een heel groot ding en dat was een ding dat een paardenkop doorheen kan en dan trekt hij kar. Hij was ook heel mooi versiert dus hij was denk ik voor de rijke mensen en er stonden ook twee dingen en daar stonden mensen die in Indië hebben gevochten en er was ook een woonkamer die ze nagemaakt hebben en om niet te vergeten natuurlijk een keuken maar dat is genoeg gepraat heb nog een fijne dag doei!'

berchsheem fonkelingopbezoek2023

'We gingen met de klas naar de Heemkunde. Het is echt heel leuk. En je kan er veel dingen leren. Vooral leer je over vroeger. En er stonden heel veel dingen van vroeger. Je kon ook voelen hoe zwaar een strijkijzer was. Je kon ook zien hoe een paar kamers van vroeger eruit zagen. Het was een leuke ochtend'.