• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Babyboom bij taurossen in De Maashorst

De eerste tauroskalveren zijn geboren in natuurgebied De Maashorst. Meestal is er in het vroege voorjaar een piek te verwachten in geboorte van wilde dieren, maar tauroskalveren worden het hele jaar door geboren met nu een piek in januari. Let dus op bij het wandelen en houd gepaste afstand. In de centrale begrazing zijn een tiental tauroskalveren geboren en in de kudde van Herperduin nog eens negen. Daarmee lijkt de piek alweer voorbij. Er worden op korte termijn nog enkele kalfjes verwacht in de centrale begrazing en ook wat later in het voorjaar worden nog kalveren geboren.

In de Herperduinkudde verwachten we nog kalveren die meer verspreid in het voorjaar geboren worden. De winterkalveren zijn goed aangepast. Ze worden pluiziger geboren dan de kalveren van het voorjaar of de vroege zomer.

Opvallend dit jaar zijn een aantal jonge moeders die voor het eerst kalveren. Koeien nemen afstand van de kudde, zoeken een rustige plek op om te bevallen en zoeken daarna de kudde weer op. Jonge moeders die dit voor het eerst meemaken zijn extra kwetsbaar en kunnen daardoor ook nog meer beschermend zijn naar hun kroost toe. Tip van kuddebeheerster Marit Hidding: “Struin niet, voorkom dat je tussen moeder en kalf in komt door op de paden te blijven. Geniet op gepaste afstand en neem vooral je verrekijker mee”.

Sociaal kuddeverband
Hoe langer de taurossen op de Maashorst lopen, hoe meer we van ze leren. Zo zijn er twee tauros-zussen die elkaar niet alleen laten tijdens de bevalling. Zodra ze voelen dat het tijd is zoeken ze samen een rustige plek op en steunen ze elkaar bij de bevalling. Hun kalveren groeien vervolgens samen op. (Kudde)beheerders en rangers merken de hechte band tussen de kalveren op. Zo is de hechte band van de zussen overgegaan op die van de volgende generatie.

Crèche
Als je van de rand van de weg met een verrekijker over de toppen van het gras kijkt, kun je een kalverencrèche spotten. De kalfjes liggen in het midden van de kudde. Een van de koeien heeft ‘crèche-dienst’ en waakt over de jonge kalveren die dan meestal hun dutje doen. De rol van crèche moeder rouleert zodat de hele kudde genoeg tijd krijgt om te eten en te rusten.

Krullen
Bijzonder is dat de genetische karaktereigenschappen door de generaties heen is terug te zien bij bepaalde dieren. Bert van Beek, vrijwilliger bij stichting Taurus fotografeerde drie generaties op een rij. Oma, moeder en kalf hebben allemaal typische krulletjes. Overgrootmoeder heeft ook krullen en zo zijn er vier generaties taurossen met krulletjes in de Maashorst.

Pasgeboren kalf
Maashorst Ranger René van der Lee had veel geluk. Hij legde het moment vast net nadat het kalf geboren werd. Rene van der Lee: “Erg bijzonder dat deze tauroskalf een lang leven bij zijn moeder mag blijven. De geboorte gebeurde bij het vierdorpenpunt en koeien kunnen dus ook langs drukke punten hun kalf krijgen. Dat is een mooie belevenis. Kijk op afstand laat het gebeuren. Laat moeder en kalf verder met rust, ze redden zich prima zelfs in deze tijd van het jaar. Kalfjes zijn met hun pluizige vacht al helemaal voorbereid voor de natuur”.

 

foto: Bert van Beek