• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

'Heel Berghem bouwt', kijkje bij sensatie van Verlichte Optocht 2018 cv De Kwèkers

Wie regelmatig de site Mooi Berghem bekijkt, weet dat er in de laatste tijd artikelen zijn geplaatst met de titel 'Heel Berghem bouwt', het Knollenrijk heeft namelijk heel veel wagenbouwers. Deze keer gaan we kijkje nemen bij de sensatie van de Verlichte Optocht van 2018, cv De Kwèkers.

Mooi Berghem was te gast bij het jeugdige carnavalsvereniging, in de schuur aan de Runselstraat bij Theo van de Camp. Daar bouwt de carnavalvereniging De Kwèkers al weer 9 jaar hun carnavalswagen. Bij binnenkomst was al opvallend dat er maar aan 2 koppen werd gewerkt. Waar zijn de andere koppen en de praalwagen? Over 1,5 week is het immers al zover! Al snel werd duidelijk dat de carnavalswagen is gestald bij Adriaan van Vugt. Maikel Brands en Rens Kluijtmans namen ons mee, met een tochtje door een grasveld naar de buren. Daar lieten ze de creatie zien. Allemaal immense koppen met heel veel felle kleuren kijken je aan. Het is nu al een schitterende wagen, zonder dat de lampjes aan zijn! 

Rens legt uit, dat ze in de schuur 1 kop maken en vervolgens gaat hij, als het klaar is, naar de opslag bij Adriaan. Hier staat bijna de hele praalwagen al klaar! Deze opslag gebruiken ze nu 2 jaar, en daar ze heel blij mee.

CV De Kwèkers bestaan inmiddels al 16 jaar. In groep 7 op de basisschool Josefschool werd de carnavalsvereniging opgericht. Door de jaren heen zijn de 'dire hearts' Rens Kluitmans en Stefan Brands nog overgebleven. In de eerste 5 jaar van hun bestaan deden ze mee met 'kleine wagens jeugd', vervolgens 2 jaar bij de 'grote wagens jeugd', 4 jaar  'kleine wagens volwassenen', 2 jaar 'wagens volwassenen' en tot slot vorig jaar voor de eerste keer bij 'grote wagens'. En het was meteen een grote sensatie. Met hun creatie 'Oosterse kunst' wist de jeugdige groep meteen de 1e prijs binnen te halen in de oudste Verlichte Optocht van Nederland! Wat waren ze gelukkig en trots!!!

Dat was meteen de movitatie om dit jaar nog groter aan te pakken. Vorig jaar werd op het laatst beslist, om mee te doen met de grote wagens. Ze hebben wat 'gesleuteld' aan de
wagen om aan de eisen te voldoen. Maar dit jaar gaan ze er vol tegen aan, de hele wagen is opnieuw opgesteld en gericht op de 'grote wagens'. Met de nieuwste technieken en een originele opstelling gaan ze weer hoge ogen gooien. Met 36 actieve leden doen ze er alles aan, om hun creatie 'Oude thema's komen tot leven in onze beestenboel', klaar te stomen voor zondag 3 maart.

Na foto's gemaakt te hebben is Mooi Berghem welkom in hun kantine of 'kroeg' naast de schuur. De foto's van de praalwagens hangen hier op een rijtje. Het is mooi om te zien hoe cv De Kwèkers in 16 jaar is gegroeid. Van een hele kleine jeugdwagen naar een immense grote wagen! Aan de andere kant staan ook alle bekers die ze hebben gewonnen. Theo en Annette van de Camp komen ook nog eventjes een kijkje nemen. 'Ja', zei Rens, 'zonder Theo hadden we dit nooit kunnen doen en bereiken. Hij is onze steun en toeverlaat en kunnen hier altijd gezellig bouwen'. 'En ook Annette', voegde Stefan met een glimlach er aan toe, 'ze zorgt ook voor het lekkere ontbijtje'. Ontbijtje? Ja, soms wordt hier overnacht, want elk uur telt!

Stefan en Rens vertelde nog dat ze voor het Hoessenboschfestival de 'Mainstage' bouwen. En vervolgens starten ze in september dan al met de carnavalswagen. Anders redden ze het niet. CV De Kwèkers verdedigen dit jaar de 1e prijs bij de Verlichte Optocht in het Knollenrijk, maar ook bij het 'halfvastenoptocht' in Mierlo Hout. Daar werden ze vorig jaar ook 1e. Op zaterdagavond 6 april staat de optocht in Mierlo Hout op de planning. V.d. Camp Oss zorgt weer voor het transport en daar is cv De Kwèkers heel content over!

Mooi Berghem kiekt nog 1 foto's van de 'dire hearts' Stefan en Rens van deze gezellige carnavalsvereniging. Hier is een impressie, waar weinig op te zien is. Maar een tip, kom op zondag 3 maart maar eens kijken. Dit is echt een hele gave wagen, Mooi Berghem heeft het zelf kunnen aanschouwen! En natuurlijke de rest van de prachtige praalwagens en de optocht. De Verlichte Optocht vertrekt omstreeks 19uur in de omgekeerde richting. De start is vanaf de hoek van Irenelaan/Burgemeester van Erpstraat!

{flickr set=72157703520852212}