• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

'Heel Berghem bouwt', kijkje nemen bij C.V. De Kwèkers de club van Prins Rens en adjudant Stefan van het Knollenrijk!

Wie regelmatig de site Mooi Berghem bekijkt, weet dat er in de laatste tijd artikelen zijn geplaatst met de titel 'Heel Berghem bouwt', het Knollenrijk heeft namelijk heel veel wagenbouwers. Deze keer gaan we een kijkje nemen bij de club van Prins Rens dun Urste en adjudant Stefan van het Kollenrijk, C.V. De Kwèkers! Mooi Berghem was te gast bij de 4-voudige winnaar van de Verlichte Optocht. In de schuur aan de Runselstraat bij Theo van de Camp bouwt

carnavalsvereniging De Kwèkers al weer 14 jaar hun carnavalswagen. Bij binnenkomst was al opvallend dat er maar aan 2 koppen en aan de aggregaatwagen werd gewerkt. Waar zijn de andere koppen en de praalwagen? Over een paar dagen is het immers al zover! Al snel werd duidelijk dat de carnavalswagen is gestald bij oud-Paddenstoelenkwekerij Rene van de Vorle. Vorig jaar werden de poppen nog gebracht naar een schuur van Adriaan van Vugt. Maar daar is onvoldoende ruimte meer. Nu staan ze veilig in het Gement! 

Maikel legt uit, dat ze in de schuur 1 kop maken en vervolgens gaat hij, als het klaar is, naar de opslag. Hier staat bijna de hele praalwagen al klaar! Dit jaar gebruiken ze deze opslag, en daar zijn ze heel blij mee. De opslag bij Adriaan van Vugt heeft C.V. De Kwèkers 6 jaar gebruik van gemaakt. Maikel Brands is de woordvoerder van C.V. De Kwèkers. Prins Rens en adjudant Stefan hebben regelmatig vergaderingen. Dan neemt Maikel het stokje over. Rens en Stefan komen altijd na de vergadering weer naar de schuur. 

PXL 20240205 203715938.MP

CV De Kwèkers bestaan inmiddels al 21 jaar. In groep 7 op de basisschool Josefschool werd de carnavalsvereniging opgericht. Door de jaren heen zijn de 'diehards' Rens Kluitmans en Stefan Brands nog overgebleven. De eerste 5 jaar deden ze mee met 'kleine wagens jeugd', vervolgens 2 jaar bij de 'grote wagens jeugd', 4 jaar  'kleine wagens volwassenen', 2 jaar 'wagens volwassenen' en tot slot in 2018 voor de eerste keer bij 'grote wagens'. En het was meteen een grote sensatie. Met hun creatie 'Oosterse kunst' wist de jeugdige groep meteen de 1e prijs binnen te halen in de oudste Verlichte Optocht van Nederland! Wat waren ze gelukkig en trots!!! Inmiddels heeft C.V. De Kwèkers al 4 keer de verlichte Optocht gewonnen bij de 'grote wagens'. Dat is niet niks. 4 keer deelnemen bij de grote wagens en 4 keer prijs!

PXL 20240205 203126780.MP

Ze hebben inmiddels 38 leden en een erelid Theo v.d. Camp! 'We hebben twee nieuwe leden Justin Broers en Lars Strik gestrikt', vertelt Maikel. 'Dat is wel bijzonder want we hebben hen weggekaapt bij onze grote concurrenten. Justin is de zoon van oud-prins van het Knollenrijk Werner Broers. Hij is lid van C.V. de Durzetters'. Ohhh is dat de jonge gast die steeds overal rondloopt? 'Dat klopt, hij lijkt op zijn vader. Lopen ja, maar werken ho maar!' En die andere aankoop? 'Lars is een zoon van Theo Strik. Theo bouwt al jaren bij de andere concurrent C.V. 't Smidje en Cor oke'. Een goede aankoop dus? 'Nou, Lars rijdt meer naar de Mac dan dat hij hier in de schuur is', was het antwoord. Grapjes kunnen hier wel gemaakt worden, maar C.V. De Kwèkers is wel heel blij met deze 2 verse aankopen! Ze moeten nog veel leren, maar een 'transfersom' van 1 fles cola voor Justin en een kratje bier voor Lars kan de carnavalsvereniging met hen weer jaren plezier voor beleven. En de andere aankoop Ivo Bloem van C.V. Abrakadaver? 'Ivo hebben we gehuurd. Hij plakt een beetje mee, voor het oog, en zorgt voor speciale effecten waaronder de bijzondere ogen van 1 van de koppen', knipoogt Maikel. 'Hij heeft er wel oog voor!'

PXL 20240205 193610546.MP

Inmiddels is Rens aangeschoven. C.V. De Kwèkers doet ze er alles aan, om hun creatie 'Dieren nemen de proef op de som', klaar te stomen voor zondag 11 februari. En dat lukt hun aardig. Bouwen jullie niet kleiner omdat Rens en Stefan Prins en adjudant van het Kollenrijk zijn? 'We bouwen net zo groot als vorig jaar', vertelt Rens. 'Stefan en ik zijn regelmatig weg, maar we sluiten weer aan na een overleg of activiteit'.

'Lenn heeft de tekening van onze wagen gemaakt. Hij is daar zo goed in', vertelt Rens. Hij heeft ook de tekening voor de wagen van C.V. De Durzetters gemaakt. 'Het was maar een schets en lag meteen al in de prullenbak. Was niks, want ik wou een betere en nog een mooiere wagen voor ons tekenen. Dat is prima gelukt', zei Lenn. Toen vroeg de Durzetters om een 'mooie' tekening voor hun wagen. 'Ja, die hebben we wel!'. Dus 1 en 1 is 2 wie er de meeste kans maakt op de winst!

PXL 20240205 203815179

En over de grootte van de wagen terug te komen. 'Onze wagen is nu 15 cm groter dan C.V. de Durzetters', lacht Maikel. 'We hebben een extra vlag aan de wagen vastgebonden'. En het aantal lampen? 'Dat weten we echt niet. 5000, 6000? We zullen volgend jaar wel alle lampjes tellen voor de Durzetters', zei Rens. 'We zijn echt blij en vinden het heel leuk dat de Durzetters weer meedoet met de grote wagens. Bij deze feliciteren we de Durzetters nog met hun 44-jarig jubileum. Op naar de 55!'.

PXL 20240205 202303806.MP

C.V. De Kwèkers is heel trots om de prins en adjudant te leveren aan het Knollenrijk. 'En natuurlijk ook het boerenbruidspaar Theo en Annette v.d. Camp. We zullen er zeker bij zijn', sluit Maikel dit gesprek af!  

Hier is een impressie van deze gezellige wagenbouwers. Op de foto's is weinig te zien van de carnavalswagen. Maar een tip, kom op zondag 11 februari maar eens kijken. Dit is echt een hele gave wagen, je moet het gezien hebben! En natuurlijke de rest van de prachtige praalwagens en de optocht. De Verlichte Optocht vertrekt omstreeks 19 uur vanaf de hoek van Irenelaan/Burgemeester van Erpstraat!

"De andere artikelen met foto's 'Heel Berghem bouwt':

'HEEL BERGHEM BOUWT', C.V. DE DURZETTERS ZETTEN DOOR IN 44-JARIG BESTAAN MET LANGSTE WAGEN OOIT!

'HEEL BERGHEM BOUWT', CV BETTERGÔNNIE SCHREEF IN BIJ 40E VERLICHTE OPTOCHT MET '11 JAAR (RADIO)ACTIEF'!

'HEEL BERGHEM BOUWT', VEEL BOUWLOCATIES VOOR CV ÛT KÛMT NIE ZÔ NAUW IN DE AFGELOPEN 11 JAAR!

'HEEL BERGHEM BOUWT'; SPECTACULAIRE VERLICHTE OPTOCHT OP 11 FEBRUARI, WAGENBOUWERS IN HET ZONNETJE GEZET!

dekwekersenik2024 2