• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

'Heel Berghem bouwt', cv Ut Lupt bouwt de grootste carnavalswagen ooit!

Over een kleine 2 weken is zo ver. Dan gaat voor de 39e keer de Verlichte Optocht van start met maar liefst 33 deelnemers! Mooi Berghem plaatste in 2019 en 2020 artikelen met de titel 'Heel Berghem bouwt' en die artikelen wil DE nieuws-site van Berghem weer doortrekken. Deze keer gaan we een kijkje nemen in de loods van TOR-verhuur waar cv Ut Lupt bouwt.

Carnavalsvereniging Ut Lupt bouwt al weer 20 jaar een prachtige carnavalswagen! Ze hebben eerst gebouwd in onder andere de Knollenschuur en bij van Rijselenberg. Nu bouwen ze al 4 jaar bij TOR-verhuur van Ad en Conny van Vught. Nou bouwen? Hier zijn twee carnavalswagens uitgerold. Door de corona ging het twee jaar niet door! De mannen en vrouwen van cv Ut Lupt hebben het goed voor elkaar. Ze hebben hier een mooie bouwlocatie en een prachtige kantine/bar ter beschikking. Hier komen ze bij elkaar om uit te rusten, koffie te drinken, te eten en natuurlijk ook om een pilsje te nemen! Een pilsje? Dat zal wel meer zijn als een pilsje als Mooi Berghem de voorraad ziet.

Ferry van der Sloot is de benoemde directeur van Ut Lupt. De voorzitter Mike Ploegmakers is niet aanwezig, dus staat de 'benoemde directeur' Mooi Berghem te woord. Op de vraag waarom de carnavalsvereniging zo heet vertelt hij 'Ieder lid moest toen een naam opgeven en deze is eruit gekomen'. Wel een mooie en korte naam. 'Slaat nergens op. Ja, ut lupt', lachte Ferry. De carnavalsvereniging heeft 40 actieve leden. 'Dat klopt, alle leden helpen mee met het bouwen', vult Rens van Vught aan die aangeschoven is. 'En iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Ons pap is Ad de Plekkert, Mike is een vormer en Mari is er voor de lampjes. Wie is Mari? 'Dat ben ik'. Hij komt meteen aangelopen en haalt een grote beker van de kast. 'Ik heb de eerste de Mari Award gewonnen in 2018!' Wat is de Mari Award? 'Nou, ik had op een dag van de verlichte optocht hele erge dorst en zag een fles cola. Die heb ik in een keer opgedronken. Ik weet niet wat er in zat, maar ik kon op een gegeven moment niet meer lopen. De lampjes van de wagen kregen alle kleuren van de regenboog! Ik heb de optocht niet meer gehaald'. Hij liet meteen de Mari Award zien. 'In 2019 heeft Demi Doleweerd het gekregen. Hij had ook het diepst in het glaasje gekeken'. Oh zo, de leden van Ut Lupt krijgen zo de felbegeerde Mari Award!

'We doen mee in de categorie 'wagens Volwassenen', vertelt Ferry. 'Dit is een mooie categorie met o.a. cv De Dûrzetters, cv Bettergonie en cv Ut hiël kěts werruk. Dit jaar gaan we voor de prijzen en hebben een extra wagen ingezet. Dit is de grootste wagen wat cv Ut Lupt ooit heeft gebouwd!'

Het ziet er al prachtig uit, zonder dat het geverfd is en brandende lampjes te zien zijn. 'En, waar we trots op zijn, we hebben nog nooit van cv 't Smidje verloren', knipoogt de 'benoemde directeur'. Dat is wel te begrijpen. 'Oja, ook dit jaar doen we mee met de jeugdoptocht', vult Rens aan. 'Dit is de eerste keer, maar wel leuk voor de kleintjes'. Jong geleerd is oud gedaan en zo te zien komt het goed met deze mooie carnavalsvereniging. De 'benoemde directeur' wil nog eventjes benadrukken dat ze heel blij zijn met enkele goede sponsors. En natuurlijk voor de gastvrijheid van TOR-verhuur. Zonder Ad en Conny, was het niet gelukt!

Zondag 19 februari vertrekt de Verlichte Optocht omstreeks 19 uur vanaf de hoek van Irenelaan/Burgemeester van Erpstraat! Mooi Berghem heeft nu al een paar wagens gezien en dat ziet er veelbelovend uit! De prijsuitreiking is weer zoals vanouds in dorpshuis De Berchplaets, in de KnollenKroeg! 

Foto's Harold Mazen