• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Verlichte optocht en Jeugdoptocht in het Knollenrijk zijn afgelast

Met pijn in het hart en voor het eerst in de geschiedenis van Dé Verlichte Optocht heeft Stichting Carnaval Berghem besloten om de 38e editie af te gelasten. Het was, vanwege de weersomstandigheden, wel vaker spannend of de optocht door zou kunnen gaan. Nu strooit echter het coronavirus roet in het eten. Ook de Jeugdoptocht die jaarlijks tientallen startnummers en duizenden bezoekers telt, kan dit

seizoen helaas niet doorgaan.

We hebben steeds gezegd dat we wel de mogelijkheden, maar niet de grenzen zouden opzoeken. In de afgelopen maanden zijn de organiserende commissies dan ook druk geweest met het uitwerken van plannen om de beide optochten coronaproof te organiseren. Hierbij is voortdurend afstemming geweest met deelnemers en met het bestuur. Telkens als de maatregelen veranderden kwamen er nieuwe ideeën op tafel. Helaas komen we nu tot de conclusie dat geen enkele optie zowel haalbaar als verantwoord is.

We kijken hierbij niet alleen naar het evenement zelf, maar ook naar het bouwen van de wagens in de maanden voorafgaand aan de optocht. De huidige maatregelen, waaronder de 1,5 meter afstand en het maximaal aantal aanwezigen, zijn al lastig te handhaven voor groepen met een eigen bouwlocatie, laat staan in een loods waar meer dan 10 groepen actief zijn. Daarom heeft het bestuur van Stichting Carnaval Berghem besloten om de Knollenschuur, die doorgaans eind oktober wordt opengesteld voor de wagenbouwers, gesloten te houden.

Hoe trots we ook zijn op onze optochten en hoe zeer we ook uitzien naar een carnavalesk samenzijn, de gezondheid van onze deelnemers, vrijwilligers en bezoekers staat voorop. De deelnemers die al vergaande ontwerpen en andere voorbereidingen getroffen hebben kunnen we enigszins geruststellen, omdat het thema ‘muziek’ bewaard blijft voor de optocht in 2022. We kijken er nu al naar uit!

Helaas hebben we tot dusver vooral afgelastingen moeten communiceren. Toch is er een aantal initiatieven waarvan we de hoop nog niet hebben opgegeven. Zo zijn we vastberaden om, juist in deze periode waarin jullie niet naar het carnaval toe kunnen komen, het carnaval naar jullie toe te brengen. Het rondbrengen van onze carnavalskrant De Pisknol en het bezorgen van fruitschalen aan mensen die ziek of beperkt zijn, zijn daarvan twee concrete voorbeelden. Ook onze jeugdcommissie onderzoekt momenteel nog de mogelijkheden om voor diverse leeftijdscategorieën carnavalsactiviteiten te organiseren. We verwachten daar over enkele weken meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Stichting Carnaval Berghem