• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat tijdens oud op nieuw?

Vuurwerk is dit jaar verboden in Nederland. Maar er worden links en rechts toch nog vuurwerk afgestoken. Dieren Artsen Praktijk Berghem gaf onlangs wat tips voor uw hond of kat tijdens oud en nieuw. Lees de interressante tips maar eens door.

1: Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan.
Mocht dit niet mogelijk zijn kun je ook kiezen voor een kleine ruimte in huis waar licht en geluid minder hard binnen komt.
Leg op deze plek het lievelings-kleed of kussen van je huisdier neer.
*Voor een kat is een veilige plek vaak een plek om te verstoppen of zo hoog mogelijk te zitten.
2: Train je hond door regelmatig naar de veilige plek in huis te lopen met iets super lekkers (zorg dat je hond dat goed ziet) net voordat je dier de ruimte in loopt geef je een commando zoals “plek” “plaats” of een ander woord, maar dit woord moet nog niet bekend zijn bij je hond.
Als je hond de veilige plek in gaat beloon je hem met wat lekkers. Doe deze oefening 2-3 keer per dag voor gedurende 1 tot 2 weken zodat je hond het commando begrijpt.
Na deze twee weken zorg je dat de hond wat langer op die plek blijft door hem bijvoorbeeld een bot te geven.
Ook katten kun je op deze manier trainen, deze kan je belonen met wat lekkers of door op de veilige plek met ze spelen. Als je huisdier op de veilige plek is blijf je zolang je traint nog in het zicht.
3: Als je huisdier tijdens oud op nieuw onrustig wordt geef je het commando “plek” en leid hem naar de veilige plaats (als hij er zelf al niet is heengelopen). Geef je huisdier daar wat lekkers. Mocht je huisdier hier geen interesse in hebben laat het lekkers dan liggen want wellicht beginnen ze er later aan. Dwing je huisdier nooit om op de “veilige” plek te blijven juist dan wordt het een angstige plek.
4: Zorg dat je huisdier altijd toegang heeft tot de veilige plek, ook als je zelf niet thuis bent.
Het is uiteraard voor het welzijn van je huisdier wel van belang dat je als er vuurwerk wordt afgestoken dat je op dat moment thuis bent.
* maak je voor je hond gebruik van een bench, zorg dan dat ook deze altijd open staat en maak deze “geluidsdicht” door er wat dekens overheen te hangen.

**gebruik voor een kat nooit een bench.
DAP Berghem hoopt op een rustige jaarwisseling voor je huisdier!

Informatie op www.dapberghem.nl of facebook/Dierenartsenpraktijk-Berghem