• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Beluchter draait door vele inspanningen, eindelijk zuurstofrijk water in de Bergse vijver!

De voet van de elektriciteitskast was in juni gezet aan de Waatselaarstraat. Dat was aan het begin van het project voor zuurstofrijk water in de Bergse vijver! Het bovengedeelte van de kast en de aarding werd in orde gemaakt. Begin juli werd de kabel gelegd door onder andere vrijwilligers van de Bergse vijver en visvereniging HVS Ons Genoegen. Vervolgens is de beluchter geplaatst en de stroom is aangelegd door

ondersteuning van Paul Arts, Ferry van Zandvoort, Ronald Ploegmakers en natuurlijk de inzet van de vrijwilligers. De beluchter draait nu eindelijk door de vele inspanning van de gemeente Oss, visvereniging Ons Genoegen, dorpsraad Berghem en de vrijwilligers van dun Bergse vijver.

 vijverbeluchterjuli2023

De visvijver aan de Waatselaarstraat in Berghem wordt al een paar jaar geteisterd door een wildgroei van zogenaamde eendenkroos. Buiten het feit dat vissen hierdoor onmogelijk wordt, is het vooral een gevaar voor het visbestand. Vrijwilligers van visvereniging HSV Ons Genoegen meten regelmatig het zuurstofgehalte. Die moet waarde 6 zijn. Vorig jaar rond deze tijd was het gedaald naar 1,4! Dus alle hens aan dek en moest  nogmaals worden ingegrepen bij de visvijver in Berghem. 

Met vereende krachten van Gemeente Oss, Waterschap, Dorpsraad Berghem, HSV Ons Genoegen en een flink aantal vrijwilligers werd opnieuw, inmiddels al voor het derde jaar op rij, enkele tonnen eendenkroos verwijderd. Er werd met man en macht gewerkt aan een herstel van de waterkwaliteit. Er werd tijdelijk zuurstofrijk water vanuit de naastliggende wetering in de vijver gepompt. Dat gebeurde met dieselpomp en dat is slecht voor het milieu en kost heel veel geld.

Er moest dus een permanente oplossing voor gevonden worden. Aanleg voor een stroompunt was gewenst voor een elektrische pomp en de beluchter. Dat is gelukt! Er is nu altijd zuurstofrijk water voor dit prachtige stukje Berghemse natuur.

Foto's Tiny Mulders

{flickr set=72177720309706555}

Archiefoto's Harold Mazen, opruimen eendenkroos in 2022!

{flickr set=72177720300765874}