• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Berghse tafel viert 1-jarig bestaan op 5 april, kom je dit mee vieren?

De Berghse Tafel is begonnen als ontmoetingsplek, één van de pilaren waar de vereniging BerghsLeven op gebouwd is. Er is al veel moois voortgekomen uit die wekelijkse koffietafel; gezamenlijke activiteiten, vriendschappen, eetclubs, wandelclubs, mensen die elkaar een handje helpen en vooral veel gezelligheid. Volgende week donderdag, op 5 april, bestaat de Berghse Tafel een jaar. Een jaar lang hebben vrijwilligers elke week Berghemnaren ontvangen aan de tafel en koffie voor ze gehaald. Schoorvoetend kwamen een jaar geleden de eerste mensen, 'om es ekkes te kijken'.

Sommigen zagen we nooit meer terug, anderen bleven komen. En namen eens iemand mee. Inmiddels is er een harde kern stamgasten aan de tafel, en komen er wekelijks nieuwe mensen bij. Een van de eerste dingen die gebeurde was dat twee vrouwen die beiden recent iemand hadden verloren elkaar bij ons troffen en samen naar het rouwcafé in Oss gingen. Maar er zijn ook veel structurele verbeteringen in de levens van mensen. Zo hebben we vrijwilligers die nu bijna dagelijks contact hebben met andere Berghemnaren en allerlei onmisbare hand- en spandiensten verrichten, terwijl ze eerst door allerlei omstandigheden dreigden te vereenzamen.

Want de andere pijler van BerghsLeven is het bieden van hulp aan mensen die dat (soms maar even) nodig hebben. Dat kan een klusje in de tuin zijn, of een ritje naar de dokter. Maar ook een vraag om contact: iemand die altijd heeft gezorgd voor de inmiddels overleden wederhelft en opeens beseft hoe leeg de dagen zijn zonder die zorg en graag af en toe met iemand koffie drinkt. Of die de wekelijkse wandelingen alleen niet meer aandurft, maar het ommetje wel mist. Of die niet weet hoe hij als digibeet van al zijn antiek en curiosa afkomt en Marktplaats-hulp nodig heeft. Die brengen we in contact met mensen die zin en tijd hebben om af en toe, of dus soms wekelijks, wat te doen voor een ander. We doen het voor elkaar en mét elkaar. We hebben al zoveel gedaan, en er is nog zoveel te doen.

Elke donderdag tussen 14 en 16 uur wordt er aan de Berghse Tafel in de Berchplaets koffie gedronken. Er wordt bijgepraat, er worden nieuwe vrienden opgedaan en er wordt naar elkaar omgekeken. 
www.berghsleven.nl