• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Leo Hoeks presenteert op 2 september, boek biografie Jacques Gielen!

Op zaterdag 2 september om 14.00 uur wordt in de Berchplaets het boek De Meester, kroniek van een idealist gepresenteerd. De Berghemse historicus Leo Hoeks schreef een biografie over Jacques Gielen (1905-1968). De man die ruim veertig jaar onderwijzer was aan de Aloysius jongensschool en tien jaar wethouder van de toen nog zelfstandige gemeente Berghem. Weinig mensen hebben in hun leven zo’n stempel gedrukt op het sociaal-cultureel leven van Berghem als Jacques Gielen.

Als 20-jarige onderwijzer kwam hij vanuit Venlo naar Berghem om er nooit meer weg te gaan. Gielen verscheen in Berghem in een tijd waarin het dorp een nauwelijks zichtbare stip op de landkaart was. Geïsoleerd in een regio met een slechte reputatie. 

Wat Gielen als buitenstaander direct opviel was de aangrijpende armoede en het lage ontwikkelingspeil van de bevolking. Hij zag ook de standsverschillen, de overheersende machtsverhoudingen, de invloed van de kerk en de zich tot de elite rekenende boerenstand.

Gielen koos bewust voor de minderbedeelden en kwam hiermee lijnrecht tegenover de gevestigde orde te staan. Hij ontwikkelde zich tot een bevlogen idealist met een rechtvaardigheidsgevoel. De wijze waarop hij zijn idealisme probeerde uit te dragen was niet altijd even gelukkig. Zijn optreden riep weerstand op bij de dorpse elite en werd hem niet in dank afgenomen. Conflicten en spanningen met de heersende bovenlaag konden daardoor niet uitblijven. Gielen was omstreden in het dorp. Berghem kende zijn Gielianen en anti-Gielianen.

Het boek werpt ook een nieuw licht op de vele conflicten en ruzies die Gielen na de oorlog uitvocht met burgemeester Van den Akker.

In zijn biografie gaat Leo Hoeks, die zelf nog bij meester Gielen in de zesde klas heeft gezeten, uitgebreid in op de rol die Jacques Gielen vervulde in de dorpsgemeenschap van Berghem. Die lokale gebeurtenissen plaatst hij in de roerige, mondiale ontwikkelingen, wat een mooi tijdsbeeld oplevert.

Het boek wordt gepresenteerd in de Berchplaets en de aanvang is 14.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Fiet Tonies-Gielen, dochter van Jacques Gielen.

Riny Boeijen en Hans Klerks zullen elk een bijdrage leveren aan de presentatie. Lambert van Hintum zingt het speciaal voor Jacques Gielen geschreven lied ‘De Meester’.

Het boek is na afloop van de presentatie in de Berchplaets te koop voor € 22,--. Wie vóór 2 september het boek bestelt krijgt het voor de prijs van € 20,--. Dit kan door een email te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wees er snel bij want de oplage is beperkt. Na 2 september is het boek voor € 22,-- te koop bij Primera in Berghem, SNS bank in Oss en boekhandel Derijks in Oss, of via het genoemde emailadres.