• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

EINDELIJK IS HET DAN ZOVER, EEN PERMACULTURE MOESTUIN VOOR DE BERGSE SAMENLEVING.

Ruud van der Ven is na ruim anderhalf jaar bezig te zijn geweest met het zoeken naar een geschikt stuk grond voor zijn moestuin – via o.a. het kerkbestuur Berghem, Dorpsraad van Berghem, gemeente Oss en de al bestaande tuinvereniging ‘De Hoessenhof’, (wat bij allen geen resultaat opleverde) - is het hem uiteindelijk toch gelukt om mede voor de Bergse samenleving grond voor een permaculture moestuin te vinden.

In januari 2022 diende Ruud van der Ven enthousiast een plan in voor het initiatief van de Regiobank - Samen Voor De Buurt - bij de Regiobank Hoogheuvel Advies Berghem. Ruud wilde graag een permaculture moestuin opzetten voor de samenleving in Berghem. Een permaculture moestuin is in het kort gezegd, op een natuurlijke wijze, samen met de natuur dus, op vruchtbare grond je eigen biologische groenten en fruit kweken. De tuin heeft op deze natuurlijke manier van bewerken weinig onderhoud nodig. Globaal wordt zo’n zeventig procent geregeld door de natuur zelf en dertig procent helpt de mens daaraan een handje mee.

Nadat Ruud bij Regiobank - Hoogheuvel Advies in Berghem in januari 2022 zijn plan voor een permaculture tuin indiende voor het initiatief Samen Voor De Buurt - kreeg hij in mei 2022 van de Regiobank te horen dat er landelijk drie prijzen van € 2000,- uitgereikt werden voor de beste inzendingen en waar Ruud er een van was. Regiobank Hoogheuvel Advies startte daarna met Ruud ook nog een crowdfunding op die ook succesvol was.

De voorbereidingen konden beginnen en er werd contact gezocht met kapelaan Renders en het kerkbestuur of er een mogelijkheid was om bij het voormalige baarhuisje in de pastorietuin een permaculture moestuin op te zetten. Het voormalige baarhuisje zou dan een beetje opgeknapt worden en deze zou dan ook voor educatieve doeleinden, uitleg over bijvoorbeeld de moestuin en vergeten groenten, gebruikt kunnen worden. Dit zou prima passen bij de pastorietuin en de kerk. Daarnaast maak je, samen met de natuur, de grond vruchtbare voor biologische groenten en fruit.

Op zo'n manier kun je niet alleen genieten van overheerlijk gezond eten, maar ook van een wondermooie tuin die maar weinig onderhoud nodig heeft. En de locatie ligt midden in het centrum en is voor iedereen makkelijk toegankelijk. Helaas stemde kapelaan Renders en het kerkbestuur hier niet mee in.

Eind mei is Ruud met de dorpsraad van Berghem aan de tafel gaan zitten. De ‘Spaander Straatsche Akkers’ langs de Osseweg, kwam in beeld en Ruud ging samen met de dorpsraad, die erg enthousiast waren, en met de gemeente Oss hierover verder praten. Uiteindelijk werd er door de gemeente groen licht gegeven en de voorbereidingen voor het opzetten van een permaculture moestuin aan de ‘Spaander Straatsche Akkers’ kon beginnen. Eerst werd de grond – op initiatief van Ruud zelf - gekeurd of deze wel geschikt was voor het realiseren van een moestuin. Maar na onderzoek bleek o.a. dat de grond veel te laag te liggen, omdat er in de jaren 1960/1970 veel geel zand is weggegraven voor o.a. de wegenbouw. Na een harde regenbui verandert dat stukje perceel in een grote plas water. Ook was de grond veel te arm om deze te bewerken.

Ruud heeft de dorpsraad hierover ingelicht en vroeg voor een alternatief aan de ‘Spaander Straatsche Akkers’. Maar helaas konden ze niets voor hem betekenen. Wellicht kwam dat doordat er op dat moment een idee uit – notabene - Oss kwam voor de aanleg van ‘Het bos van Oss’, op de ‘Spaanderstraatsche Akkers’. Wel jammer als daardoor zo`n mooi initiatief hiermee stopt.

Ruud gaf niet op en heeft medio oktober contact gezocht met de gemeente Oss of er misschien op een andere plek in Berghem opgestart kon worden. Ruud gaf aan de gemeente op dat het voorste gedeelte van de bestaande volkstuin aan de Burgemeester van Erpstraat hem wel zou passen. Na vele e–mails en gesprekken, werd hij, in het kort gezegd van het kastje naar de muur te zijn gestuurd. Dit was zijn laatste strohalm dat stukje perceel bij volkstuin vereniging de Hoessenhof. Het kon ook een mooie aanvulling zijn voor deze vereniging als daarvoor op het stukje perceel een permaculture moestuin kon worden gerealiseerd.

Ruud van der Ven kreeg na lang beraad wel toestemming van de gemeente Oss. Maar het bestuur van de vereniging de ‘Hoessenhof’ maakte bezwaar omdat ze vonden dat er daardoor minder parkeerplekken voor hen overbleven. Ook vonden ze dat er daardoor een gevaarlijke verkeerssituatie zou kunnen ontstaan bij het op en afrijden van extra auto`s bij het volkstuincomplex. Dit was hun argument. Iedere bewoner die aan de Burgemeester van Erpstraat woont gaat toch ook via zijn op- en afrit zonder problemen de straat op. De tuinvereniging zelf toch ook?

Na bijna anderhalf jaar zoeken voor een stukje perceel kwam Ruud terecht bij zorgboerderij ‘Jaccaro’ die in het Duureind aan de Waatselaarstraat 3 gevestigd is. Ruud is met de eigenaresse Caro van Oss in gesprek gegaan en die vond het een leuk initiatief om op een stuk perceel van de zorgboerderij een permaculture moestuin op te zetten. Ook de mensen die op de zorgboerderij verblijven kunnen als ze het leuk vinden hierin meewerken.
Ruud van der Ven is na lang zoeken er toch nog in geslaagd om dankzij zorgboerderij ‘Jaccaro’ een permaculture moestuin op te zetten waar hij de eigenaars ontzettend dankbaar voor is.

Er zij al een paar vrijwilligers die mede een begin willen maken met het opzetten van dit mooie initiatief.
De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen en we gaan er van uit dat in het voorjaar van 2024 gestart kan worden met het inzaaien van groenten.
Ruud wil nogmaals de mensen die met de crowdfunding die bijna € 800,- heeft opgebracht bedanken Deelnemers aan de crowdfunding delen ook mee in de latere opbrengst van de moestuin als ze dat willen.
Met de gewonnen prijs van € 2000,- dus samen € 2800,- zal nu goed van pas komen om het geheel te doen slagen. Dank daarvoor.

Oproep: Mensen gevraagd die het leuk vinden om in de gezonde buitenlucht samen (sociale contacten) in de permaculture moestuin te werken om daarna zelf de gezonde biologische groenten te oogsten. Iedereen jong of oud kan hieraan deelnemen.
Aanmelden en verdere informatie bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0638428378