• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

'Heel Berghem bouwt', c.v. De Durzetters zetten door in 44-jarig bestaan met langste wagen ooit!

De 40e Verlichte Optocht gaat op zondag 11 februari van start met maar liefst 39 deelnemers! Mooi Berghem plaatst vanaf 2019 artikelen met de titel 'Heel Berghem bouwt' en dat wil DE nieuws-site van Berghem ook nu weer voortzetten. Deze keer gaan we een kijkje nemen in de schuur van Jos van der Wetering, waar carnavalsvereniging C.V. de Durzetters bouwt. C.V. de Durzetters bestaat dit jaar maar liefst 44 jaar, een reden om deze ervaren carnavalsvereniging te bezoeken.

Voorzitter van de Durzetters, Bert van Uden, heette Mooi Berghem welkom. Hij gaf meteen aan dat er een frietkraam stond om een frietje mee te eten. C.V. De Durzetters en C.V. Ut hiël ketswerrûk laten samen altijd op een zondag een frietkraam komen, want heel veel leden werken dan aan de carnavalswagen.

PXL 20240128 164245113.MP

Het is inmiddels alweer 44 jaar geleden dat de Durzetters werd opgericht. Het was namelijk eind jaren 70 toen een groepje pubers met o.a. Wiljan v. Aalst, Heinie v. Gaal, John Martens, Jelco v. Tooren, Conny v.d. Bogaard, Eric Gijsbers, Leo Hoeks en John v. Duinhoven op een bolderwagen een carnavalswagen bouwden. Ze wilden na 2 jaar een grotere wagen bouwen en gingen naar Cor en Mien v.d. Wetering om te vragen of zij daar in de schuur mochten bouwen. En dat kon! Adrie (Appie) en Johan v.d. Wetering sloten ook aan. Het viel niet mee om een grotere wagen te bouwen en de meesten hadden al de gedachten om te stoppen. Toen zei "Kleine Brands": "Kom op jongens, jullie moeten dur zetten", en zo gebeurde het. Zij bouwden rond 1980 hun eerste grote wagen en dankzij de "Kleine Brands" werd "De Durzetters" opgericht. De drie muskertiers John Martens en Appie en Johan v.d. Wetering (zie foto) waren er toen al bij.

durzetters3oprichters

De eerste wagen die ze bouwden was in 1980 met nummer 20. Elk jaar werd er groter en mooier gebouwd. Ook de familie v.d. Wetering voegde zich toe met o.a. Hans, Karin, Myriam en Hetty v.d. Wetering. Natuurlijk volgden na een tijdje ook hun aanhang. De eerste 2 jaar was de optocht overdag.

durzetterseerstewagen

Maar toen kwam de Stichting in 1984 met het idee om een verlichte optocht te gaan organiseren. Alle carnavalsverenigingen waren tegen, maar Jan v. Aalst zei: "Geef ons een jaar de kans en haal bij mij de verlichting". Zo gebeurde het weer. De Durzetters hadden op de eerste verlichte wagen 10 lampen en 4 bouwlampen, een groot verschil met tegenwoordig! De Bietenbouwers wonnen de eerste verlichte optocht in Berghem en de Durzetters wonnen de 2e verlichte optocht met een pop van Gert-Jan Theunisse en burgemeester Straatsma.

durzettersbordcorenmien

De Durzetters zetten dur en wonnen veel prijzen. De ene wagen was nog mooier dan de andere. Bij de Durzetters vielen sommige mensen af, sloten ook weer andere mensen aan en het is altijd een gezellige carnavalsvereniging geweest! Steeds werd er bij Cor en Mien v.d. Wetering gebouwd tot 19 jaar geleden. Toen verhuisden De Durzetters naar de loods van Jos v.d. Wetering waar zij nu nog steeds bouwen. Cor en Mien kregen een mooi aandenken als dank.

PXL 20240128 171658944

Gaat C.V. De Durzetters groter bouwen in hun jubileumjaar is de vraag. 'Nou, we bouwen niet groter maar wel langer', wist Bert van Uden te vertellen. 'Vorig jaar deden we mee in de categorie Wagens Volwassenen. Maar in dit jubileumjaar doen we natuurlijk weer mee met de grote wagens. In 44 jaar hebben we 43 keer een grote wagen gebouwd'. Bert is nu al ruim 6 jaar voorzitter. Hij volgde, een van de oprichters, John Martens op, die ook 6 jaar voorzitter is geweest. De wagen is 25 meter lang of niet? 'Nou, schrijf maar op, 3 meter langer als C.V. De Kwèkers', vertelde Adrie van der Wetering. 'We gaan er voor en dur!'.

PXL 20240128 170601579

De wagen ziet er al indrukwekkend uit. Met zoveel lampjes! 'Ongeveer 6500 lampjes'. Dat zijn nog eens aantallen! 'Ik schat, 25 lampjes meer dan De Kwèkers', lachte oud-voorzitter John Martens. 'En 45 liter verf. Dat is een kwart liter minder dan De Kwèkers', wordt er met een knipoog verteld. Er komt heel wat kijken bij het bouwen van een carnavalswagen.

'En we hebben 2 uur en een kwartier professionele thema muziek. Daar heeft Rene van Rooy voor gezorgd', vulde Bert aan. De Durzetters hebben 29 leden en de aanhang komt daar nog bij. 'Alle leden helpen mee. De ene wat meer dan de andere. Achter de schermen werken de dames aan de kleding en ze zorgen ook voor verlichting op de kleding'.

De voorzitter sluit af met de woorden 'We doen mee voor de gezelligheid en niet voor de eerste prijs. Samen een schitterende wagen bouwen, daar doen we het voor'. De Durzetters wonnen in 2017 voor de laatste keer de 1e prijs bij de grote wagens. Vervolgens won C.V. De Kwèkers de laatste jaren de 1e prijs! Misschien wordt de hegemonie dit jaar doorbroken. We zullen zien!

Zondag 11 februari vertrekt de Verlichte Optocht omstreeks 19 uur vanaf de hoek van Irenelaan/Burgemeester van Erpstraat (zie de route). Mooi Berghem heeft nu al een paar wagens gezien en dat ziet er veelbelovend uit! De prijsuitreiking is weer zoals vanouds in dorpshuis De Berchplaets! 

Foto's Harold Mazen