• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Bietenbouwers verloven boerenbruidspaar John en Wendy

Tijdens de Tuureindse Zondagmerrege in dorpshuis de Berchplaets in Berghem is op 28 januari de verloving bekendgemaakt van het Berghemse boerenbruidspaar van 2017. John Dollevoet en Wendy v/d Broek zullen elkaar op 28 februari, tijdens de boerenbruiloft, een weloverwogen onheus jawoord geven. Het is voor de achtentwintigste keer dat carnavalsvereniging de Bietenbouwers de boerenbruiloft organiseert. Het is een traditie dat de carnavalsvereniging tijdens de Tuureindse Zondagmerrege het aanstaande paar onthult.

Historie Boeren Bruiloft
Het fenomeen Boeren Bruiloft heeft een hele lange historie. Al in de vijfde eeuw schijnen er al festiviteiten gehouden te zijn, die lijken op de boeren bruiloften van heden. Die feesten hadden altijd te maken met seizoenswisselingen, zoals het einde van de winter of het begin van de lente. Omdat elke festiviteit hoofdpersonen, danwel feestvarkens nodig had, verzon men die, bijvoorbeeld door een surrogaat bruid en bruidegom in de onecht te verbinden. Vervolgens kon dan het feest losbarsten.

Het in de onechtverbinden werd ook gezien als het afzetten tegen de vaak overheersende en knechtende kerkelijke danwel wereldlijke machten. Trouwerijen met nep-pastoors en/of nepambtenaren werden ervaren als zeer gewaagd en konden eigenlijk niet door de beugel. De boerenbruiloften werden dan ook vaak verboden door de burgemeester of pastoor, die het niet nalieten om hel en verdoemenis te preken vanaf de kansel of speciale politieverordeningen uit te schrijven om te voorkomen dat men zich zou inlaten met deze niet-wereldse en duivelse activiteiten.