Gerie Rikken uit Berghem met zijn nieuwe boek.
Gerie Rikken uit Berghem met zijn nieuwe boek.

Een Kerstmis Karel, boek van Gerie Rikken uit Berghem

Algemeen 764 keer gelezen

BERGHEM | Gerie Rikken uit Berghem heeft een nieuw boek uit. De schrijver van het jeugdboek Gaas komt nu met een kerstverhaal, getiteld, ‘Een Kerstmis Karel’. In de hoofdrol? Karel, een grijze kater met gele ogen.

Vraaggesprek met de schrijver

Wat mij opviel bij je vorige boek ‘Gaas’, is dat ondanks dat het een dik boek is, je er heel erg gemakkelijk doorheen leest, terwijl er toch zoveel kleine details worden beschreven. Hoe werkt dat tijdens het schrijven?
“Als ik schrijf zit ik als het ware in een eigen film, ik ben zelf de regisseur. Ik probeer tot in detail te vertellen wat mijn fantasie me laat zien. Ik ervaar het meer als een soort voorstelling die voor m’n neus wordt afgespeeld en die zelfs wendingen kan krijgen, die ook voor mijzelf volledig onverwacht komen, dat is het meest leuke ervan. Op mijn koptelefoon beluister ik filmmuziek, die voor mijn gevoel bij de scène hoort die ik aan het schrijven ben, om alles nóg intenser te beleven. Gaat zo’n scène fout, of is hij niet naar m’n zin, beleef ik hem net zo vaak opnieuw, totdat het in de juiste woorden staat wat ik wil vertellen.”

‘Een Kerstmis Karel’ is een verhaal waarin katten de hoofdrol spelen, dat is na een boek als ‘Gaas’ wel heel iets anders, toch?

“Ja, klopt. Allereerst heb ik iets speciaals met ‘Kerst’. Ik houd van Kerstmis en alles wat daar zo’n beetje bij hoort. Verder ben ik een echt kattenmens, we hebben er drie, hoewel onze hond Mexx ook m’n grote vriend is. Het idee van het verhaal en de gedachte erachter, kreeg ik vlak na het schrijven van ‘Gaas’. Het boek is geschreven in het voorjaar en vroege zomer.”

En wat opvalt is dat het boek een stuk minder dik is dan je vorige…
“Het was ook de bedoeling om het verhaal van Karel niet groter te maken dan dat het is. Dit is een kerstverhaal van zo’n 120 pagina’s, dat je in twee winteravonden uitleest.

Het boek zelf ziet er prachtig uit, hardcover in kleur en ook de schutbladen hebben prachtig gekleurde afbeeldingen.

Die tekeningen zijn gemaakt door mijn dochter Sophie. Je begrijpt ze eigenlijk pas als je het boek hebt gelezen. Ik ben er echt heel blij mee want ze zijn perfect om in de juiste sfeer van het boek te komen. Het boek zelf is als een kerstcadeautje en ik wilde qua uitvoering graag in dezelfde stijl als ‘Gaas’ blijven.

Is ‘Een Kerstmis Karel’ een jeugdboek?
Ja en nee, het is voor jeugd maar ook zeker wel voor volwassenen. Ik probeer in mijn schrijven voor jong en oud dingen of situaties te verwerken die iedereen op z’n eigen manier herkent. Verder vind ik het mooi om in mijn boeken vragen te stellen, in plaats van ze alleen maar te beantwoorden. Ik hoop dat sommige passages ook na het lezen blijven hangen, zodat iedereen daar z’n eigen gedachten over kan laten gaan.

Het verhaal van deze ‘Kerstmis Karel’, uitgegeven door U2pi, is vanaf nu overal verkrijgbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant