Ziggy Duijns.
Ziggy Duijns.

‘Horeca is de woonkamer van de samenleving’

Algemeen 906 keer gelezen

BERGHEM | "Alleen door samen te werken, worden we als horecabranche sterker." Dat zegt het nieuwe bestuur van Regio Koninklijke Horeca Nederland Brabant, een samenvoeging van Oost- en Midden-West-Brabant. Berghemnaar Ziggy Duijns maakt deel uit van het bestuur. "We willen samen krachtiger de Brabantse belangen behartigen voor onze branche."

Beide regio’s zochten nieuwe bestuurders nadat het zittend bestuur te kennen had gegeven het stokje over te willen dragen. Het nieuwe bestuur van de samengevoegde afdelingen wil zich vooral richten op verbinden, samenwerken en een toekomstbestendige horeca. Voorzitter Rik Hüsken: "Als KHN Brabant willen wij de komende jaren zorgen voor korte lijnen binnen onze organisatie en bestuurlijk een frisse koers varen. Samen zorgen we ervoor dat de regio bruisend blijft voor bezoekers."
De horecabranche is een belangrijke economische speler en werkgever in Brabant. Voor horecaondernemers is deze coronacrisis erg zwaar. "De horeca is heel breed en de problemen bij een cafetaria zijn anders dan bij een hotel of een bruin café. Maar allemaal zijn we de woonkamer van de samenleving, we brengen leven in de brouwerij. Van Den Haag mogen we echter niet open", aldus Duijns, ondernemer van Cafetaria De Carrousel in Oss. De Berghemnaar merkt dat er een hoop stress is bij ondernemers. "We worden keihard geraakt. Ik zeg weleens gekscherend: we moeten nog harder werken en krijgen er minder voor. Als ik puur alleen naar onze zaak kijk, dan mogen we blij zijn dat het afhaalgedeelte goed in elkaar zit en veel klanten ons weten te vinden. Maar toch is er duidelijk minder mobiliteit dan we gewend waren."

Good practices
Als bestuurslid wil hij zijn steentje bijdragen aan een goed ondernemersklimaat. "22 procent van alle KHN-leden komt uit Brabant. We zijn dus een provincie waar een hoop gebeurt en het is goed dat we nu als 1 bestuur samen zijn gekomen. Op die manier kunnen we de kennis en wijsheid delen. We hebben veel contact met de lokale afdelingen en hopen de good practices te delen met andere afdelingen. Ook staan we in nauw contact met het landelijke bestuur." Een aantal pijlers zijn innovatie en duurzaamheid. "Velen zijn er niet mee bezig, maar er worden snel Europese regels ingevoerd. Zoals het statiegeld op kleine plastic flesjes. Onze taak is om ondernemers daarop te wijzen en te informeren over andere regels."

Toekomst
Duijns hoopt samen met alle andere ondernemers dat oude tijden snel weer herleven. "Op het gebied van toerisme was Brabant stappen aan het zetten. Maar door corona merken we dat de provincie het zwarte schaap van Nederland is geworden. We trekken nu samen met onder andere VisitBrabant en de provincie op om ervoor te zorgen dat we weer iets moois op gaan bouwen. Er liggen volop uitdagingen." Er gaat een hoop tijd inzitten, maar Duijns vindt het mooi om te doen op vrijwillige basis. "Ik vind het goed om me in te zetten voor de maatschappij. Ieder doet dat op z'n eigen manier, ik kies voor deze taak. En ik preek zeker niet alleen voor mijn eigen parochie, maar zet me in voor alle horecaondernemers in de provincie."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant