Archieffoto van Berghem. (Foto: Stadsarchief Oss)
Archieffoto van Berghem. (Foto: Stadsarchief Oss)

Willem Renders is de nieuwe kapelaan in Berghem: ‘Het gaat heel goed’

Algemeen 1.737 keer gelezen

BERGHEM | Het bestuur van de Parochie Willibrordus heet vanaf 1 januari 2021 kapelaan Willem Renders welkom voor de kerkgemeenschap St. Willibrordus in Berghem. Hij gaat wonen op de Pastorie in Berghem en kijkt uit om samen met parochianen en vrijwilligers vorm te geven aan de kerkgemeenschap van Berghem. 

Sinds 1 december gaat de kapelaan dagelijks al voor in de mis van 19.00 uur. Dat bevalt hem goed. Voordat Renders kapelaan werd aan de Heilig Hart kerk in Oss, was hij kapelaan bij de Grote Kerk in Oss, die ook onder de Willibrordus parochie valt. “Het gaat heel goed. Het is een nieuwe omgeving, een nieuwe kerk en veel nieuwe mensen. Maar er zijn ook veel oud bekenden. Iedereen is erg vriendelijk. Ik heb de meeste actieve vrijwilligers nu wel ontmoet en daar heb ik al goed contact mee. Ook zij zijn enthousiast”, aldus kapelaan Renders.
Renders heeft de contacten in de kerk al overgenomen, maar hij verhuist pas naar de pastorie in 2021. “Ik heb totaal geen haast. We moeten kapelaan Beekman ook rustig de tijd geven zijn zaakjes op orde te krijgen. Daarna ga ik rustig aan verhuizen. Het is wel fijn om te wonen waar je werkt.”

Kerstprogramma
Ook op eerste en tweede kerstdag gaat kapelaan Renders voor in de Hoogmis van 9.30 uur voor maximaal dertig personen. De nachtmis is enkel via TV Berghem te volgen, al wordt er hard gewerkt aan het bewerkstelligen van een livestream. Ook wil kapelaan Renders de kerstraditie voor kinderen graag voortzetten en iets leuks voor hen doen. Daarom is voor de kleinste op Kerstavond om 17.00 uur het kerstverhaal. “Kinderen hebben de kerststal al gezien. Dan maken ze de opmerking: ‘Hé! Jezus ligt er niet in!’ Dat klopt natuurlijk. Op Kerstavond zullen wij in begrijpelijke taal het kerstverhaal vertellen aan de kinderen en vervolgens samen het kerstkindje zegenen en in de kerststal leggen. Daarbij wordt ook gezongen en we steken kaarsjes aan.” Inschrijflijsten hiervoor liggen in de kerk.

Nieuwjaarsreceptie
Normaliter volgt er nog een nieuwjaarsreceptie van de Willibrordusparochie aan de Korenstraat in Oss, waar de nieuwe kapelaan officieel welkom wordt geheten. De vraag is in welke mate dit door kan gaan. (Foto: Stadsarchief Oss)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant