Frenck van Orsouw met twee Mexicaanse tieners.
Frenck van Orsouw met twee Mexicaanse tieners.

Berghemnaar zoekt hulp voor Mexicaanse kinderen

Algemeen 1.484 keer gelezen

BERGHEM | Frenck van Orsouw, een geboren Berghemnaar, staat sinds juli 2018 voor de klas in Mexico. Hij geeft daar Engelse les aan pubers van 15 tot 18 jaar. De helft daarvan komt uit een kindertehuis. Dat huis wordt in Nederland gesteund door WereldOuders, maar er blijft behoefte aan van alles: van leesboeken tot voetballen. Frenck: "We proberen op allerlei manieren fondsen te werven, maar dat valt niet mee."

Op de heuvels van de Mexicaanse stad Cuernavaca (4x zoveel inwoners als Oss) staat een kindertehuis dat onderdeel uitmaakt van NPH México. Deze organisatie begon precies 65 jaar geleden begon met één jongetje in Mexico en is inmiddels uitgegroeid tot een familie van negen Latijns-Amerikaanse familiehuizen, waar 3.200 kinderen onderwijs en opvoeding krijgen.

Familie
"Ik werkte al drie jaar voor WereldOuders; in Guatemala en Peru. Je maakt echt deel uit van een familie, en da's keimooi", zegt Frenck. "Ik heb nog steeds contact met de kinderen waar ik vijftien jaar geleden voor zorgde. Die hebben inmiddels banen en kinderen. Ze hebben geleerd om voor zichzelf te zorgen en dat zie je."

Alles Spaans
Frenck is vrijwilliger voor minimaal een jaar. Hij krijgt kost, inwoning en een kleine vergoeding. Maar hij doet het graag: "Het klinkt als een ontzettend cliché, maar je krijgt er écht veel voor terug. Vooral als de kinderen je langer kennen en je vertrouwen, bouw je een goede band met ze op. Dat krijg je niet als je even 'twee weken weesjes gaat helpen', zoals veel Nederlandse jongeren nu doen als ze op wereldreis gaan."

Engelse les
In Mexico geeft hij Engelse les op een school die lijkt op een mbo. De jongeren krijgen een vakdiploma Boekhouden, Elektronica, IT, Kinderverzorging of Toerisme. "Het niveau van het Engels hier is een stuk lager dan in Nederland. Bij ons hoor je, lees je, en zie je overal Engels. In Mexico is alles in het Spaans. Dat maakt het lastig. Sowieso hebben veel van onze kinderen een leerachterstand omdat ze vaak weinig of slecht onderwijs hebben gehad voordat ze hier kwamen."

Cassettebandjes
De leermiddelen die de school tot zijn beschikking heeft, zijn meestal afdankertjes van Amerikaanse scholen. "In de methodes die we gebruikten, hadden ze het nog over cassettebandjes en faxen. Geen woord over mobiele telefoons en internet. Er is dringend behoefte aan moderne leermiddelen waarmee de kinderen actief Engels leren."

Behoefte
Behalve de spullen op school, is er van alles nodig in het huis waar de kinderen wonen: van basketballen en voetballen (die kosten in Mexico tussen de 4 en 7 euro), tot sportuniformen (15 euro) en een televisie voor het meidenhuis (450 euro). "Elke bijdrage is welkom", aldus Van Orsouw. Doneren gaat heel eenvoudig via Frenck's actiepagina. Kijk voor schoolspullen op www.inactievoorwereldouders.nl/actie/onderwijsmexico en sportspullen op www.inactievoorwereldouders.nl/actie/activiteitenmexico.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant