Afbeelding

Vervalsingen komen aan bod in De Berchplaets

Algemeen 792 keer gelezen

BERGHEM | Het zal je maar gebeuren: je bent verzamelaar en je denkt online de vondst van je leven gedaan te hebben. Je koopt het pronkstuk van je collectie voor duizenden euro's en je betaalt 1.000 euro aan. Bij ontvangst blijkt het 'pronkstuk' nep te zijn. Naar je centen kun je fluiten. Criminelen hebben het vervalsen van fossielen en mineralen ontdekt als een lucratieve business met een lage pakkans.

Op de jaarlijkse mineralen- en fossielenbeurs die Stichting Geo Oss op zondag 11 november is het betreffende stuk te zien: een prachtige 'toermalijn' die bij nadere beschouwing een nagenoeg perfecte kopie van polyester blijkt te zijn. Naast de beurs wordt er ook een expositie ingericht met als thema 'Fossielen & Mineralen, echt of namaak?'. Hierbij worden voorbeelden getoond van authentieke fossielen en mineralen uit de collecties van leden, maar daarbij zullen er ook vele voorbeelden te zien zijn van de namaakfossielen en -mineralen die te koop worden aangeboden.

41ste editie
GeoSfeer -de mineralen- en fossielenbeurs van Geo Oss- wordt dit jaar voor de 41ste keer gehouden. Met 800/900 bezoekers en zo'n 30 standhouders is het een van de grootste Geobeurzen van Nederland. Geo-Oss richt zich met haar beurs niet alleen op liefhebbers & verzamelaars, maar ook op gezinnen en jeugd. "'Enthousiasme' is het sleutelwoord, en GeoSfeer wordt vaak genoemd als een van de levendigste en gezelligste mineralenbeurzen van Nederland. Door de vele attracties is het een evenement: een dagje uit voor iedereen die geïnteresseerd is in stenen", laat de stichting weten. Er zijn diverse attracties voor de jeugd: een geodenkraker, zelf goud pannen, 70-miljoen jaar oude fossielen uit de mergel peuteren, en een leerzame GeoQuiz met voor iedereen een authentieke geologische prijs.

Verloting
Elk uur is er een verloting van prijzen die door de standhouders ter beschikking gesteld zijn. Vanwege het thema worden de bezoekers uitgenodigd zelf stukken meenemen ter beoordeling: deskundigen zullen proberen vast te stellen of het écht of namaak betreft.

Meer informatie
De beurs vindt van 10.00 tot 17.00 uur plaats in de Berchplaets aan de Sportstraat 3 in Berghem. De entree is 1 euro tot 14 jaar, daarboven betalen bezoekers 3,50 euro. Meer informatie via (06) 19 09 39 92.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant