Afbeelding
Foto: Ellen Beenhakker

Lezingen Mark van der Zander over het gedrag van de hond

Zakelijk 443 keer gelezen

BERGHEM | Dierenkliniek de Piekenhoef hecht veel waarde aan het geven van advies. Zowel tijdens een onderzoek en behandeling, maar ook over het omgaan met huisdieren in het algemeen.

Eén van de manieren waarop dierenkliniek de Piekenhoef haar adviserende rol invult, is door het houden van voorlichtingsavonden. Dierenarts Mark van der Zander is momenteel druk bezig met de voorbereiding voor nieuwe avonden in november. "De komende lezingen ga ik met name in op het gedrag van de hond. En dan vooral gericht op alledaagse dingen. Waarom plast de hond in huis als hij net is uitgelaten? Hoe voorkom je dat een hond bedelt aan tafel? Hoe leer je een hond gewoon met je mee te lopen en niet te trekken? Wij merken hier in de kliniek dat er behoefte is aan meer inzicht in het gedrag van de hond. Een hond maakt tegenwoordig deel uit van het gezin. Maar dat houdt niet in dat een hond het snapt als wij een heel verhaal tegen hem vertellen waarom het zo stout is wat hij net heeft gedaan. Wat een hond wel begrijpt zijn duidelijke, korte commando's met de juiste intonatie. Vervolgens moet je consequent zijn dat de hond de opdrachten ook opvolgt. Door je te verdiepen in het gedrag van de hond en daar op een juiste manier mee om te gaan, creëer je een situatie die voor zowel hond als jezelf duidelijk is."

Omgaan met vuurwerk
Door in een vroeg stadium in te spelen op het gedrag van je hond, kun je ook angstproblemen voor vuurwerk voorkomen. "Je kunt een hond als pup het beste aanleren om niet bang te worden van vuurwerk. Natuurlijk geeft een harde knal een schrikreactie. Het is aan de baas wat dit betekent voor het gedrag van de hond. Als deze de klap negeert, zal de hond dat gedrag overnemen. Ga je de pup bij onweer of vuurwerk kalmeren, dan weet de hond dat het iets bijzonders is en wordt hij beloond in het angstige gedrag." Heb je een wat oudere hond die bang is van vuurwerk, adviseert Van der Zander nu de tijd te nemen om daarmee aan de slag te gaan door situaties op te zoeken met knallen. Hierbij dient de eigenaar zich rustig en onverstoorbaar te gedragen waardoor de hond dat gedrag overneemt. Door dit te oefenen is de hond beter voorbereid op vuurwerkknallen. Meer informatie over de lezingen:
www.dierenkliniekdepiekenhoef.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant