• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Topprestatie Berghem Sport E3 tijdens de Easter Open 2014!

29Waar velen tijdens het afgelopen weekend bezig waren met het verstoppen en zoeken van paaseitjes had Berghem Sport E3 andere plannen voor de boeg. Zij namen namelijk deel aan de Easter Open. Dit is een populair internationaal voetbaltoernooi dat jaarlijks wordt gehouden op diverse locaties. Wij waren met ons team beide dagen te gast op sportpark ‘De Slatert’ in Beugen. Deze editie waren er maar liefst 480 deelnemende teams uit dertien verschillende landen van over de gehele wereld.

Dag 1:

Op de eerste dag van het tweedaagse toernooi zaten we in de poule bij het Engelse Pro Academy FC en twee Nederlandse teams; SV Slikkerveer en thuisclub Vios’38. Allen geen bekende van ons, dus we waren zeer benieuwd naar wat ons te wachten zou staan. De poulewedstrijden duurden telkens twee keer vijftien minuten.
Allereerst namen we het op tegen de Britten uit onze poule. Nadat beide teams de handen hadden geschud was het wachten op het eerste fluitsignaal, maar die liet op zich wachten. De scheidsrechter was er nog niet en kwam een paar minuutjes te laat het veld op sjokken. De concentratie was daardoor even wat minder en toen we dan eindelijk mochten beginnen stond het vizier niet meteen op scherp. We kregen als snel een doelpunt tegen maar schrokken daarna meteen wakker. De achterstand werd nog voor de rust weggepoetst en we liepen vervolgens uit naar een makkelijke 8-2 overwinning. Klasse gedaan van onze mannen!

2

Door die mooie uitslag dachten we op doelsaldo bovenaan te staan in de poule, maar dit bleek niet zo te zijn. SV Slikkerveer wist namelijk met 10-1 te winnen van Vios’38. Wij waren van plan om die jongens uit Zuid-Holland meer weerstand te gaan bieden, drie punten te pakken en daarmee de eerste plek in de poule over te nemen. Maar het moest vanuit de tenen komen. SV Slikkerveer bleek een sterke tegenstander te zijn dat in een lastig te bespelen formatie aantrad. We waren even zoekende en kwamen met 0-2 achter te staan. Daarna werd er uit een ander vaatje getapt en begonnen we te voetballen. Er werden vlotte combinaties op de mat gelegd en we wisten de achterstand om te buigen in een 4-2 voorsprong. Slikkerveer maakte nog 4-3 en 5-4 maar we knokten voor iedere meter en gaven de winst niet meer uit handen. Voor de vele toeschouwers langs de lijn was het een schitterend voetbalgevecht met een verdiende winnaar.

15

In de wetenschap dat Slikkerveer met dubbele cijfers van Vios’38 had gewonnen waren de jongens er van overtuigd dat zij dit ook zouden doen. Leuk die praatjes vooraf, toch moesten ze dit eerst maar eens waar maken op het veld. Maar de jongens hielden woord en lieten het thuisteam alle hoeken van het veld zien. Na dertig minuten voetballen stopte de Berghemse productie bij zestien doelpunten en hielden we keurig de nul. Complimenten ook voor het team van Vios’38 dat toch zijn best bleef doen ondanks al het voetbalgeweld van onze jongens. Onze jongens werden beloond met een broodje kroket of frikadel en we konden tevreden weer huiswaarts. Door de drie overwinningen in de poule eindigden we op de eerste plek wat betekende dat we in één van de twee winnaarspoules terecht waren gekomen. We konden onze borst dus nat maken!

19

Dag 2:
Je speelt een internationaal toernooi mede omdat je hoopt dat je tegen buitenlandse ploegen mag spelen. We waren dan ook blij verrast toen we de indeling van onze poule zagen. We waren ingedeeld bij Slagelse uit Denemarken, het Engelse Cheltenham Town en de jongens van de Advanced Soccer Academy waren zelfs helemaal vanuit Libanon overgevlogen om wat wedstrijden te voetballen.
De jongens uit Libanon waren onze eerste tegenstander en hadden de vorige dag goede prestaties geleverd. Net als onze E3 hadden zij alle wedstrijden gewonnen, een hoop goals voor en geen enkel doelpunt tegen gehad. Aan ons om daar verandering in te brengen. Al direct na de aftrap werd duidelijk dat dit team een aardig potje kon voetballen. Veel jongens waren technisch prima onderlegd en ze hadden in hun aanvoerder een jongen die het fysieke duel niet schuwde. Toch was het Berghem Sport dat op voorsprong kwam. Bij een voorzet richting doel werd er zodanig veel druk door onze spits gezet dat de Libanese verdediger geen andere uitweg zag dan de bal achter zijn eigen keeper te trappen. Daarna maakten we nog een mooi doelpunt en zo verdubbelden we de score. De tegengoal kwam uit de lucht vallen maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Een mooie 2-1 winst de eerste wedstrijd en een goede start van onze tweede toernooidag.

4

Cheltenham Town was de volgende tegenstander die we moesten verslaan indien we eerste in de poule wilden worden. Dit team had de eerste wedstrijd ook gewonnen en het was dus erop of eronder. De Engelsen waren sterk in de duels maar tevens vrij statisch. Ze speelden continu met drie mensen achterin die in balbezit nauwelijks deelnamen aan het positiespel. Het was lastig voor ze een overtal-situatie te creëren en ze moesten het hebben van individuele acties van de spitsen. Wij zijn een ploeg die het moet hebben van het samenspel en we trokken gezamenlijk ten strijde in de aanval. Maar liefst drie keer waren we doeltreffend en omdat we ook in verdedigend opzicht niet verzaakten hielden we het doel schoon. De ontlading na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was groot. Een finaleplaats lag binnen handbereik; een puntje pakken tijdens onze laatste wedstrijd was genoeg.

Onze laatste tegenstander in de poulefase waren de Denen van Slagelse. Voor hen stond er niets meer op het spel en ze konden dan ook lekker vrijuit voetballen. Wij moesten minimaal een puntje pakken maar gingen natuurlijk voor de volle mep. We schoten uit de startblokken en stonden al binnen enkele minuten op voorsprong. Daarna gingen wat slordiger spelen en dan gaat het mis. De tegenstander mocht dan wel onderaan staan maar ze konden wel degelijk goed voetballen. We kwamen 2-3 achter te staan en moesten nog eens alles op alles zetten om die achterstand goed te maken. Hoe zonde zou het zijn om de finaleplaats uit handen te geven in je laatste wedstrijd. Halverwege de tweede helft van de wedstrijd werd gelukkig de gelijkmaker gescoord waardoor we virtueel weer op de eerste plek stonden in de poule. In plaats van gas terug te nemen gingen we door met goed voetballen en zodoende wisten we ook deze laatste pot nog te winnen; 4-3!

9

De finale:
Wat een prestatie, alle wedstrijd weten te winnen en een finaleplaats veroveren met zo’n sterk deelnemersveld. Om die enorme beker te winnen moesten we de Cramlington Junior Reds uit Engeland verslaan. Ook zij hadden al hun zes poulewedstrijden op de Easter Open overtuigend gewonnen met prachtige cijfers. Ze hadden 42 goals voor en slechts vier doelpunten tegen. Het zou een zware kluif gaan worden en ook de zenuwen gingen steeds meer meespelen. Wisten we ook in de finale ons topniveau weer te halen?

De Reds waren een typische Engelse tegenstander die het fysieke duel niet schuwden, maar we zouden ze zwaar tekort doen door ze als een kick and rush ploeg weg te zetten. Ook voetballend waren ze heel sterk en dat lieten ze in de finale wederom zien. De eerste kansjes waren voor de tegenstander. Maar onze keeper Koen reageerde attent en wist de inzetten van de Engelsen te keren. Daarna gooiden ook wij de schroom van ons af en begonnen we beter te voetballen. Via spits Tygo en halfspeler Tije kregen we mogelijkheden om te score te openen maar we hadden het geluk niet aan onze zijde. Daarna golfde het spel over en weer met kansen aan beide kanten. Toch waren het de Cramlington Junior Reds die de score op schitterende wijze openden. Ze kregen een corner en een van de Engelse spelers torende boven alle anderen voetballers uit en kopte de bal snoeihard tegen de touwen. Wat een tegenvaller was dat zeg. Maar in plaats van de koppies te laten hangen werden de schouders eronder gezet en dat werd nog voor rust beloond. Robin gaf een subtiel passje op Tije die de bal achter de keeper wist te schuiven. Zijn doelpunt werd zoals gebruikelijk gevierd met een radslag en achterwaartse salto. Na vijftien minuten voetballen gingen we met een gelijkspel de rust in.

Wat viel er in de rust te zeggen, niet zo veel eigenlijk. Blijf vooral doorgaan met waar je mee bezig bent. Geef de moed niet op wanneer we eventueel achter zouden komen maar probeer ten allen tijde voor de winst te gaan. Blijf positief naar elkaar en zorg ervoor dat we lekker blijven tikken. Fysiek leggen we het af tegen deze tegenstander maar combinerend over de grond kunnen we ze zeker pakken.

Ook in de tweede helft waren beide teams aan elkaar gewaagd. Achterin stond het bij ons als een huis met Koen onder de lat en een centraal duo bestaande uit Steef, Thomas of Lars. Het leek wel een Bermudadriehoek. Alle ballen die erin kwamen verdwenen en werden knap uitverdedigd naar voren. De opperste concentratie werd vereist want één foutje kon meteen fataal zijn. Geweldig gedaan. Op de half-posities een groot compliment voor Luc, Tije en Ryan die zich helemaal kapot hebben gelopen. Wanneer we onder druk stonden verdedigden ze iedere keer terug om hun verdedigers te helpen. En wanneer we aanvielen sloten ze continu aan om weer gevaarlijk te worden. Echte kilometervreters daar op de zijkant die menig speler dol hebben gedraaid. Als mid-mid is Robin de spil van ons elftal en degene bij wie de meeste aanvallen beginnen. Strooide met passjes en heerste op het middenveld. Gaf als aanvoerder het goede voorbeeld door voorop te gaan in de strijd. En ook spits Tygo verdient een pluim. Een garantie voor goals maar ook van waarde door zijn werklust. Continu druk zetten op de verdedigers van de tegenstander en maar blijven jagen. Naast een doelpuntenmachine dus ook een echte teamspeler. Alle negen speler werkten als paarden, maar gescoord werd er niet meer…

15

Poeh, eerst al die spanning van het spelen van de finale en dan ook nog eens een penaltyserie die genomen moest worden. Gezien de vaderlandse geschiedenis was er geen favoriet aan te wijzen. Zowel de Engelsen als wij Nederlanders zijn zelden gelukkig geweest wanneer het aankwam op strafschoppen. Er werd kort overlegd wie er een pingel durfde en wilde nemen en er werd een lijstje met vijf spelers opgesteld. De reeks kon beginnen en het was aan de Cramlington Junior Reds om de eerste penalty te nemen.

De eerste strafschoppen werden gemist door beide kanten, de tweede werden erin getrapt, daarna werd er weer gemist door beide teams, en de vierde werden ook beiden geraakt. De laatste strafschoppennemers traden naar voren. De Engelsen waren als eerst aan zet maar Koen wist deze strafschop te keren. Wanneer wij de laatste penalty erin zouden knallen kwamen we als winnaars uit de strijd, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het was Steef die het voor ons moest gaan doen. Hij ging achter de bal staan en schoot deze overtuigend binnen. BAM! Wat een ontlading bij de jongens, trainers en de vele ouders en supporters langs de kant. Na zes overwinning op rij en een succesvol genomen strafschoppenserie was die grote beker voor ons. Berghem Sport E3 won de Easter Open en dat was dik verdiend!

Nogmaals de complimenten van jullie trotse trainers Niels, Rody en Mitchell!