• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Dorpsraad Berghem geeft negatief advies over het windmolenpark

Dorpsraad Berghem geeft een negatief advies over windmolenpark ten noorden van Elzenburg de Geer. Dorpsraad Berghem publiceerde onderstaande op hun facebookpagina.

Geacht college, naar aanleiding van uw verzoek d.d. 17 februari 2016 om advies uit te brengen over het voorgenomen raadsvoorstel voor een windpark ten noorden van Elzenburg de Geer, berichten wij u het volgende. De dorpsraad Berghem geeft een negatief advies over het voorgenomen voorstel.De reden van het negatieve advies is de locatie waar het windpark zou moeten worden gebouwd. De dorpsraad Berghem wil de politiek die een beslissing moet nemen of er wel of geen windpark komt

uitdagen om, tegen provinciaal beleid in, te kiezen voor een locatie in de buurt van de snelweg of langs de Maas. Ook zou de politiek ervoor kunnen kiezen om een windpark te bouwen in de winderige polder van Lith. Gezien de landelijke en daaraan gekoppelde doelen van de provincie heeft de dorpsraad Berghem goede hoop dat de windmolens in de buurt van de snelweg of langs de Maas nu al worden gedoogd.

De reden van het negatieve advies voor de locatie is gebaseerd op meerdere argumenten:
1. De bewoners.
2. De natuur
3. De luchtstroming in het gebied.

1. Voor ons zijn de bewoners de belangrijkste schakel in het geheel. En hoe dichter men bij de molens woont, hoe meer last de bewoners ervan zullen ondervinden. De dorpsraad Berghem vindt, dat er te weinig aandacht is voor de bewoners binnen een straal van 1250 meter. Mocht de politiek toch besluiten om een windpark op deze locatie te bouwen, of de politiek besluit in de buurt van de snelweg of de Maas een windpark te bouwen, dan vindt de dorpsraad Berghem dat er, in het kader van de te maken afspraken, maatwerk voor de bewoners binnen een straal van 1250 meter moet worden gehanteerd. Met maatwerk bedoelt de dorpsraad dat er per bewoner de meest gunstige afspraken worden vastgelegd. Deze afspraken moeten minimaal overeenkomen met de wettelijke kaders die hiervoor gelden. De gemeente heeft via de klankbordgroep al tal van mogelijkheden aangereikt gekregen.

De dorpsraad Berghem heeft de wens, om rekening te houden met direct omwonenden via het aangevraagde spreekrecht, al kenbaar gemaakt tijdens de opiniebijeenkomst van 1 oktober 2015. De dorpsraad Berghem heeft tijdens deze bijeenkomst tevens aangegeven dat het geld, dat wordt verdiend aan de windenergie “onder de molens” zou moeten blijven. De dorpsraad Berghem handhaaft deze mening. Ook indien de windmolens op een andere plaats binnen de gemeente worden gebouwd zou dit een uitgangspunt moeten zijn.

2. Ook de natuur is belangrijk voor de dorpsraad. Het gebied waar de gemeente dit windpark wil bouwen is een speciaal weidevogel gebied. De dorpsraad Berghem is van mening dat klakkeloos neerzetten van een windpark desastreus is voor de aanwezige weidevogels zoals kievit, grutto en scholekster. Naast dit advies valt het de dorpsraad Berghem op dat de provincie heeft bepaald dat het gebied boven de Hertogswetering niet mag worden gebruikt voor het bouwen van windmolens. Dit ter bescherming van de natuur! De dorpsraad Berghem is van mening dat, indien de politiek ervoor kiest om toch op deze locatie windmolens te plaatsen, er eerst gedegen onderzoek moet worden gedaan door IVN.

3. De dorpsraad Berghem heeft begrepen dat het gebied ten noorden van Elzenburg de Geer niet toegankelijk is voor zweefvliegtuigen vanwege de “verkeerde” luchtstroming in het gebied. Het verbaast de dorpsraad Berghem dat, uitgerekend in een gebied waar de luchtstroming niet goed genoeg is voor zweefvliegtuigen, windmolens worden gepland. De dorpsraad Berghem is van mening dat, indien de politiek ervoor kiest om toch op deze locatie windmolens te plaatsen, ook hiernaar gedegen onderzoek zou moeten worden gedaan door een onafhankelijke instantie die aantoonbaar is gespecialiseerd in onderzoek naar verschillende luchtstromingen.

Mocht de politiek in Oss, tegen het advies van de dorpsraad Berghem in, bepalen dat er toch windmolens worden geplaatst ten Noorden van Elzenburg de Geer, dan wil de dorpsraad Berghem een aantal afspraken maken met de gemeente.

De dorpsraad Berghem wil graag voorafgaand aan de plaatsing van de eerste windmolen inzage in de gemaakte afspraken met de dichtstbijzijnde bewoners. Het gaat hierbij niet zozeer om de gemaakte afspraken zelf maar de dorpsraad Berghem wil graag via een duidelijk overzicht zien dat de dichtstbijzijnde bewoners afspraken hebben kunnen maken met de gemeente Oss voordat de molens worden geplaatst. Vanwege de horizonvervuiling wil de dorpsraad Berghem graag voorstellen om de te bouwen windmolens geclusterd te plaatsen in de buurt van de N329. Reden hiervan is dat het zicht op de windmolens voor een deel van Berghem wordt onttrokken door het bedrijventerrein Elzenburg de Geer. Simpel gezegd zou de dorpsraad Berghem voorstellen om de windmolens niet in het verlengde van de Geerstraat te plaatsen, maar in het verlengde van het Eemmeer.

De dorpsraad Berghem wil in geval van plaatsing van windmolens, van de gemeente Oss ook de toezegging krijgen, dat er wordt gekozen voor de minst geluid makende windmolens. De reden van dit verzoek is natuurlijk gebaseerd om zo min mogelijk overlast te verzorgen voor alle betrokken bewoners.

De dorpsraad Berghem wil de politiek verzoeken een omgevingsfonds als voorwaarde op te nemen, indien men ervoor kiest om de windmolens te plaatsen. De dorpsraad Berghem wil samen met bewoners bepalen hoe de gelden die beschikbaar komen vanuit dit fonds worden besteed. De dorpsraad Berghem wil vanuit het algemeen belang voor de inwoners van Berghem mede bepalen op welke wijze gelden beschikbaar worden gesteld.

Windmolens hebben vaak knipperende lichten voor vliegverkeer. De dorpsraad Berghem wil graag invloed uitoefenen op welke wijze kan worden gezorgd voor vermindering van overlast vanwege deze knipperende lichten. Gedacht wordt aan een soort lampenkappen of een lamp die beperkt omgevingslicht uitstraalt. Te denken valt hierbij aan de lampen die de gemeente al gebruikt in haar eigen straten. Ook over de slagschaduw wil de dorpsraad Berghem meedenken. Zowel in verband met gevaar voor verkeer als de overlast van dichtbij wonende bewoners.

De dorpsraad Berghem wil de politiek verzoeken na te denken over een mogelijk energiepark in de nabijheid van de te bouwen windmolens. Ook zou de dorpsraad Berghem willen kijken naar de mogelijkheden van een soort uitkijktoren op één van de te bouwen windmolens. Uiteraard wil de dorpsraad Berghem dan korting voor de inwoners van de omliggende dorpen afdwingen.

We hopen dat ons advies de politiek inspireert om de juist keuze te maken.
De door ons aangegeven normen kunnen natuurlijk ook gelden voor omwonenden op andere plaatsen in de gemeente Oss.

Met vriendelijke groet,
Dorpsraad Berghem, portefeuillehouders: Eric Remmerswaal, Bert van Deurzen en Jan van Leest.
Eric Remmerswaal, voorzitter

Meer info Dorpsraad Berghem: facebook/dorpsraad Berghem