Berghemse dierenartsen vermaken zich prima op Saba.
Berghemse dierenartsen vermaken zich prima op Saba.

Dierenartsen uit Berghem: ‘Het voelt verrassend goed om hier te zijn, Op Saba!’

Algemeen 1.286 keer gelezen

BERGHEM/SABA | Op 25 oktober 2022 vloog het Berghemse dierenartsenkoppel Emiel Brouwers en Leslie Nekkers naar Uruguay om vervolgens een jaar lang in hun Buca door Zuid-Amerika te cruisen. Hoe is het nu met ze, meer dan 10 maanden later?

Nog voor we ons paspoort bij de douane laten zien ‘vraagt’ iemand “Jullie zijn de nieuwe dierenartsen hè?” En begint een heel verhaal.In de komende weken vult onze contactenlijst in onze telefoon zich rap met nieuwe mensen, waarvan er vele vrienden worden. Hadden we ons zorgen moeten maken om hier zonder introductie dierenarts te gaan zijn?

Leslie is van ons twee diegene die steeds op pad gaat, vaak naar een ziek geitje. Natuurlijk doen we dingen ook gezellig samen, zoals bijvoorbeeld de fertiliteitsbegeleiding van ál het melkvee op dit eiland. We rijden met onze geleende auto vol Saba Kisses (oude deukjes) achter de boer in z’n pick-up aan. Zijn vee staat niet bij zijn huis maar “ergens” op ‘t eiland. En, we scoren 100% drachtig! Er is redelijk recent dus één melkkoe met de boot gehaald vanaf het buureiland Sint Eustatius (meer dan een uur varen) en jawel, die gaat een kalfje krijgen en dan melk geven. 

We hebben ook afspraken op de “Vet Clinic” die naast de “Agricultural” zit. Een mooi dierenartspraktijkje opgebouwd door Eva die nu tijdelijk in Nederland is. Op maandagavond hebben we standaard inloopspreekuur. En het is ouderwets gezellig.

Een consult duurt al snel drie kwartier ipv de 10 minuten die er in Nederland voor staan. En, Eva heeft “normale” prijzen, $ 20,- (= € 18,-) voor een consult en medicijnen, net boven inkoopprijs. Mooi zodat er meer mensen zorg aan hun huisdier kunnen geven, zonder groot winstbejag wat je tegenwoordig in Nederland soms wel ziet. En dat met de prijzen hier in de supermarkt die zeker 1,5 keer die in NL. zijn. Bijvoorbeeld 1 l. yoghurt $ 19,90, pot goedkoopste jam $ 5,95.

En $ US Dollars? Saba is toch een gemeente van Nederland? Ja, maar wel een hele bijzondere, waar je in warm Caribisch water kunt duiken, met een waanzinnig mooi groen Nevelwoud op de vulkaan die dus met 877 meter de hoogste berg van Nederland is! En met 1500 inwoners + 500 universitaire medische studenten, waarvan maar 2% NL sprekend. Voertaal is Engels maar op de politiewagens staat keurig: Waakzaam en Dienstbaar!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant