Brand in Portugal. (Foto: Gerrit Kullik)
Brand in Portugal. (Foto: Gerrit Kullik) Foto: Leon Voskamp

Berghemnaar na branden in Portugal: 'Velen zijn al hun bezittingen kwijt'

Algemeen 2.450 keer gelezen

TABUA (PORTUGAL) | Bosbranden hebben in Portugal tientallen levens geëist. Berghemnaar Dick (achternaam bekend bij de redactie) woont een gedeelte van het jaar in de regio van het Portugese Tábua en ziet met eigen ogen de enorme schade die de vlammen hebben veroorzaakt.

"Vorige week zondag zijn er veel branden in de omgeving van Coimbra/Viseu in alle hevigheid losgebarsten, mede door de orkaan Ophelia. Men vermoedt dat ook sommige branden zijn aangestoken, door mensen die de regen verwachtten en voer (grasland) voor hun vee wilden creëren. De mensen zijn hier zo arm en de voorzieningen zijn zo slecht, dat sommigen tot dit soort daden komen", aldus de Berghemnaar vanuit het zuiden van Europa.

Fouten
Volgens de Berghemnaar was er geen blussen aan voor de brandweer. "De brandweer was al met winterreces, het zomerseizoen stopt begin oktober, er was niet veel beschikbaar meer. Er zijn veel fouten gemaakt. Vliegtuigen waren minimaal beschikbaar. Er was geen water en de orkaan deed haar ding."

Verwoest
Meerdere dorpen in Portugal zijn verwoest door de branden en veel land is verloren gegaan. "Veel mensen zijn al hun bezittingen kwijt. Meer dan 500.000 hectare grond is verbrand. De situatie is slecht. Veel mensen hebben hun huis weten te redden door de hele nacht bezig geweest te zijn om de woning met water te besproeien." Hij vervolgt: "Als hier een fabriek afbrandt, zijn er 400 mensen werkloos, maar krijgen sommigen pas na maanden een uitkering, sommige mensen ook niet. Het zal na deze branden weer jaren duren voordat alles is hersteld en mensen in hun levensbehoeftes kunnen voorzien."

Toekomst
De regering van Portugal heeft volgens Dick 400 miljoen euro beschikbaar gesteld. "Maar het is afwachten waar dit terecht gaat komen en of de gewone burger hier iets van merkt. Het is overigens onvoorstelbaar hoe weinig informatie vanuit Portugal naar de Nederlandse media doorsijpelt. Het is een land in de Europese Unie, maar wij zien hier in Portugal meer informatie wereldwijd dan over de schrijnende situaties in dit land. Veel Nederlanders wonen in onze regio, maar de Nederlandse media tonen of hebben weinig interesse in dit Europese land."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant