• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Nieuwjaarsspeech Dorpsraad Berghem, met elkaar voor elkaar

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de dorpsraad werd een mooie speech voorgelezen. Zeker de moeite waard om even na te lezen. "In een tijd dat koning Willem Alexander in zijn kerstboodschap oproept om na te denken over hoe we in het leven staan, Is het ieder voor zich…. en God voor ons allen? Of hebben we een actieve rol in een groter geheel, en zo ja welke dan? In de tijd dat de koning zich dat afvraagt, kijken we terug op de afgelopen periode van de dorpsraad Berghem. De afgelopen periode van de dorpsraad……."

We kwamen december 2014 voor het eerst samen met de leden van de dorpsraad van de periode daarvoor en dus de huidige leden. En die periode loopt door tot april 2018, want dan stopt de huidige periode van de dorpsraad Berghem.

Als ik dan nadenk over de vraag van de koning, denk ik dat we als dorpsraad Berghem kunnen zeggen dat we actief bezig zijn geweest. Wij hebben getracht een luisterend oor voor iedereen te zijn, een actieve rol te nemen om de leefbaarheid van Berghem te verbeteren.

De leefbaarheid. Leefbaarheid is een algemeen begrip.
Als je op internet zoekt wat leefbaarheid betekent kom je op de volgende beschrijving. Met het begrip leefbaarheid wordt aangegeven hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied of gemeenschap is om er te wonen, of te werken.  Maar leefbaarheid betreft ook de Veiligheid. Veiligheid bedoelt in de ruimste zin van het woord. Dus verkeerstechnisch maar ook de werkelijke veiligheid in ons dorp.

Ik gaf net aan dat we als dorpsraad Berghem met elkaar ons best hebben gedaan voor elkaar.
Met elkaar als leden van de dorpsraad. Met voor elkaar bedoelen we iedereen die in Berghem woont en werkt. Wij hebben diverse activiteiten ontplooid tijdens deze “zittingsperiode”. Die activiteiten zijn onder andere te zien op de schermen waar een mooie powerpoint presentatie wordt vertoond.

Als je naar deze powerpoint presentatie kijkt zie je ook, dat het met elkaar betekent dat wij het niet alleen doen, maar dat er veel meer mensen bezig zijn om de leefbaarheid van ons dorp op een hoger plan te trekken. Berghem kan en mag oprecht zeggen dat er veel vrijwilligers zijn die bereid zijn om iets voor een ander te doen. Deze vrijwilligers werken met elkaar mee om de leefbaarheid in ons dorp voor elkaar te vergroten.

Er wordt getracht om met betrekking tot bepaalde onderwerpen of plaatsen iets op te bouwen, of om iets op te zetten of iets voort te zetten. Ik wil iedereen die zich de afgelopen periode van de dorpsraad heeft ingezet voor welke taak dan ook van harte bedanken voor deze inzet.

Echter het houdt niet op.
Ook in 2018 zal er vanuit de gemeenschap worden gevraagd om voor elkaar iets te betekenen. Iets dat we dan weer met elkaar voor mekaar moeten boksen. Dit zal inspanning vergen maar de voorbereidingen van de eerste projecten die de dorpsraad met inwoners wil opstarten zijn al gestart. We krijgen dadelijk al een voorproefje van een paar ideeën die we als dorpsraad Berghem van harte ondersteunen.

We steunen dat als huidige dorpsraad maar die projecten zullen ook worden gesteund door de nieuwe dorpsraad Berghem. Want jawel, zoals al eerder aangegeven bij de openbare vergaderingen, er breekt weer een nieuwe periode aan voor de dorps- en wijkraden.

Burgemeester Wobine Buijs heeft iedereen opgeroepen na te denken om zich in te zetten voor alle wijken en dorpen van de gemeente Oss. Zo ook voor ons dorp Berghem. Ook Wobine Buijs vraagt dus aan inwoners uit Oss om een actieve rol op je te nemen. Zoals wij het de afgelopen zittingsperiode als dorpsraad met elkaar voor elkaar hebben gedaan.
We zullen in april het stokje overdragen aan de nieuwe dorpsraad Berghem. Sommige leden van de huidige dorpsraad hebben aangegeven dat ze zich opnieuw beschikbaar willen stellen, sommige hebben ook aangegeven dat ze zich niet beschikbaar stellen.

Iedereen uit Berghem kan zich beschikbaar stellen voor de nieuwe periode van de dorpsraad. Er komt een benoemingscommissie die kijkt wat de beste samenstelling is. Het betekent dus niet dat zittende leden zondermeer blijven zitten als ze zich beschikbaar stellen. Dus als je zelf denkt dat je het leuk vindt. Of dat je veel zou kunnen betekenen voor ons dorp meldt jezelf aan bij ons secretariaat of bij één van de twee wijkcoördinatoren.

In 2018 zullen een aantal projecten worden opgestart en een aantal lopende zaken zullen worden voortgezet. Los van dorpsraadsleden zijn hier ook bij de projecten vrijwilligers nodig. Gelukkig zijn die er veel in Berghem en daar maak ik me niet druk om, maar laat het niet steeds dezelfde groep mensen zijn die vrijwilligerswerk doen.

Trek, als je iets leuk vindt om te doen, de stoute schoenen aan en doe mee met alle anderen. Iemand die bereid is om mee te helpen is altijd welkom, en bij iedere vereniging of club is er ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Zorg dat je actief mee doet of zoals al gezegd dat je actief mee blijft doen. Om terug te komen op de woorden van de koning, dan kan je zeggen dat je een actieve rol op je neemt in het grote geheel.

Terugblikkend op de vraag van Wobine Buijs, ik durf wel te zeggen dat ze alle vrijwilligers, op welke plek in de gemeente, een warm hart toedraagt. Ook Wobine vraagt mensen zich actief in te zetten, ook van haar komt de vraag doe het met elkaar en doe het voor elkaar.

De dorpsraad Berghem zal blijven bestaan en door blijven gaan, ik wil jullie allen bedanken voor alle inzet van 2017 en wil iedereen succes toewensen in 2018.

Nogmaals de beste wensen voor het nieuwe jaar….. met elkaar voor elkaar!